Presidenttikisaan lähtevä Vanhanen: "Revanssihenkeä jäi viime kerrasta"

Matti Vanhasella on revanssihenkeä 5:05

Entinen pääministeri, keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen kertoo luopuvansa eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä kevään aikana ja keskittyvänsä nyt ulkopolitiikkaan. Vanhanen kertoi tänään pyrkivänsä keskustan presidenttiehdokkaaksi.

– Se [ulkopolitiikka] on muutenkin tällä vaalikaudella keskittymiseni aihe ja tulen varaamaan siihen enemmän aikaa. Myös tämä ihmisten keskuudessa kiertäminen vaatii aikaa, Vanhanen sanoo.

Vanhanen sanoo kysyttäessä, että hän ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta optiosta pitää pitää kiinni. 

– Nato-kantaani ohjaa se, että Suomen pitää pyrkiä pitämään vakaus Itämeren ja myös arktisella alueella ja siihen vaikuttaa myös meidän ja Ruotsin päätökset. 

Vanhanen oli keskustan ehdokas vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Hän sanoo, että viime kerrasta revanssihenkeä  ”saattoi jäädäkin ”.

– Se oli äärimmäisen lyhyt kampanja, istuvan pääministerin paikalta istuvan presidentin haastaminen ei ollut millään tavalla edes mahdollista.  Siinäkin tilanteessa pääministerin ja presidentin piti pitää hyvin tiukasti yhtä, koska ulkopolitiikkaa perustuslain mukaan johdetaan yhdessä, Vanhanen sanoo

Hän odottaa saavansa kisaan haastajia.

– Yleensä keskustan historiassa presidenttiehdokkuuden tavoittelijoita on ollut aika monia.

– Silloin kymmenisen vuotta sitten sain 561 000 ääntä, että siitä lähdetään eteenpäin. Itse arvelen, että liikkeellelähtövaiheessa gallup-kannatus on jotain prosentin luokkaa, mutta tässä on pitkä tie edessä, hän sanoo. 

Vanhasen mukaan hänen päätöstään vauhditti puolueen ilmoitus, että keskustan ehdokas valitaan kesäkuussa.

– Ennen kuin piirikokoukset kokoontuvat, päätin ilmoittaa, että pyrin esivaaliin, Vanhanen kertoo. 

Seuraavat presidentinvaalit pidetään 2018.


Lue myös:

    Uusimmat