Haavisto lähtee presidenttikisaan, mutta ei vihreiden nimenä – näin perustelee ratkaisuaan lähteä valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi

Haavisto lähtee presidenttikisaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana 0:53
Katso video: Näin Pekka Haavisto ilmoitti presidenttikisaan lähdöstä.

Toimitusministeriön ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi torstaisessa tiedotustilaisuudessa lähtevänsä vuoden 2024 presidenttikisaan.

Haavisto kertoo antaneensa suostumuksensa valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaaksi. Kaksissa edellisissä vaaleissa Haavisto on ollut vihreiden ehdokas. Haavisto sanoo toivovansa, että vihreät ovat "osaltaan mukana" valitsijayhdistyksen toiminnassa ja kampanjan tukemisessa.

– Elämme aikoja, joista tullaan lukemaan historiankirjoista. Valitettavasti näen vaikeuksia myös edessä. Tulee monia tilanteita, joissa suomalaisten kykyä toimia yhdessä edelleen tullaan koettelemaan, Haavisto sanoo.

Ehdokkuudesta keskusteltiin myös vihreiden kanssa

Haaviston mukaan kannattajakorttien kerääminen alkaa tänään.

– Ehdokkuudesta on keskusteltu sekä vihreiden että ihmisten kanssa, jotka halusivat perustaa valitsijayhdistyksen.

Vihreät järjestävät ensi viikonloppuna puoluekokouksen Seinäjoella. Haavisto myöntää, että siihen mennessä hänen varmasti odotettiin ottaneen kantaa presidenttiehdokkuuteensa.

Vihreät kärsivät puheenjohtaja Maria Ohisalon johdolla suuren tappion alkuvuoden eduskuntavaaleissa. Haavistolta kysytäänkin, oliko valitsijayhdistykseen päätymisen yksi syy se, että puolueen tilanteesta on mahdollisesti tullut rasite. Haavisto kiistää rasite-näkökulman.

– Presidentinvaalit ovat nimenomaan henkilövaali. Olen saanut erikseen yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat sanoneet, etteivät koskaan ole äänestäneet vihreitä, mutta haluaisivat tulla mukaan presidentinvaalikampanjaan tai harkitsevat äänestämistä, Haavisto sanoo.

Vihreiden Ohisalo: "Ulkopolitiikan konkari"

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Ohisalo on tuoreeltaan sanonut vahvasti tukevansa Haaviston ehdokkuutta.

– Pekka on kokenut ulkopolitiikan konkari, jonka kansainväliset verkostot ovat omaa luokkaansa. Hän pystyy pitämään pään kylmänä ja näkee kauas, Ohisalon tiedotteessa todetaan.

– Pekka vei ulkoministerinä Suomea Natoon ja hänen määrätietoista otettaan tarvitaan tulevinakin vuosina, sillä Venäjä sotii yhä Ukrainassa ja maailmassa on monenlaista epävakautta.

Ohisalo korostaa, että Suomen presidentti-instituutioon kuuluu perinteisesti se, että tehtävä asettuu päivänpolitiikan yläpuolelle.

– Pidän tärkeänä, että Pekka saa tukea laajasti eri kansanryhmistä ja puolueista, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

"Gallupit aina mukavia"

Haaviston mukaan "gallupit ovat aina mukavia", mutta näyttävät vain suuntaa. Haaviston ollut kestosuosikki viime vuosien presidenttigallupeissa.

– Kun muutkin puolueet ja ryhmät asettavat ehdokkaita, nähdään normaali presidentinvaalikampanja, hän jatkaa.

Haavistolta kysyttiin myös, mikä tulee olemaan puoliso Antonio Floresin rooli vaalikampanjassa.

– Toivomus kotona oli, että voisiko tässä mahdollisimman vähän olla mukana, ja hoitaa omat työt ja tehtävät, Haavisto vastaa.

Kaksissa edellisissä vaaleissa Haavisto on jäänyt vaaleissa toiseksi. 2012 hän hävisi Sauli Niinistölle toisella kierroksella, 2018 Niinistö voitti suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta 2024.

Lue myös:

    Uusimmat