Mainos

Kyllönen valmis vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi: "Haluaisin olla maaemo, joka kokoaisi erilaisia voimia yhteen"

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas.) kertoi perjantaina olevansa käytettävissä vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi, jos puoluevaltuusto niin päättää.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Kyllönen kuvailee STT:lle, että hän olisi toisenlainen vaihtoehto ehdokkaiden herrarivistöön. Erilaisissa puheenvuoroissa on hänen mukaansa näyttänyt siltä, että presidenttiehdokkuuspaketista olisi tulossa miesvaltainen.

– Edustaisin ehkä enemmän keski-ikäistyvää naista. Koen tärkeänä sen, että tasa-arvon ääni kuuluu myös näissä vaaleissa, Kyllönen sanoo.

Kyllönen ilmoitti ehdokkuushaluistaan hyvään aikaan, sillä vihreiden Pekka Haavisto saattaa viikonloppuna kertoa mahdollisesta halukkuudestaan ehdokkaaksi.

Haavisto on lauantaina vieraana Ylen Ykkösaamussa ja sunnuntaina hän pitää puheenvuoron vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lohjalla.

Presidentinvaaleissa vuonna 2012 Haavisto nousi suorastaan ilmiöksi. Hän eteni vaalien toiselle kierrokselle Sauli Niinistön kanssa ja sai toisella kierroksella 37,41 prosenttia äänistä.

Tähän mennessä vuoden 2018 presidentinvaaleihin ehdokkaan on valinnut vain keskusta. Puoluekokous valitsi Matti Vanhasen (kesk.) ehdokkaaksi viime kesänä.

Kyllösen ministeripesti päättyi puolueen lähdettyä Kataisen hallituksesta.

Arvokeskustelu väärillä poluilla

Kyllönen kertoo saaneensa eri piireiltä kyselyitä lähteä ehdokkaaksi. Vasemmistoliiton puoluevaltuusto valitsee ehdokkaansa maaliskuussa, eikä kukaan muu ole vielä ilmoittanut haluavansa vasemmiston ehdokkaaksi. Kyllönen ei kuitenkaan panisi pahakseen, jos vasemmistoliitosta myös joku muu havittelisi ehdokkuutta. 

– Kyllähän rehti kisa on aina paikallaan. En minä siis sitäkään pelkää, jos muita tarjokkaita on, hän sanoo.

Jos Kyllönen valitaan vasemmistoliiton ehdokkaaksi, hän haluaisi ulkopoliittisissa kysymyksissä nostaa uudelleen esiin rauhanvälitystyön.

– Maailmassa on niin paljon valtioita, joissa vain halutaan entistä enemmän vahvistaa omaa valtaa ja tehdä ratkaisuja, joilla ei ole mitään tekemistä demokratian ja oikeusvaltion kanssa. Halusin tuoda esiin myös tavallisten matti- ja maijameikäläisten elämää ylipäätään. Että pidämme kaikista huolta, Kyllönen sanoo.

Hänen mukaansa myös arvokeskustelu on karannut poluille, joissa vain osa kansalaisista katsotaan suomalaisiksi.

– Haluaisin olla maaemo, joka kokoaisi erilaisia voimia yhteen. Toisin ehkä sovittelevuutta ja neuvottelua meidän kansalliseen kulttuuriimme, hän sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tyytyväinen Kyllösen ilmoitukseen.

– Tietenkin puolueen puheenjohtaja on aina tyytyväinen, kun hyviä ehdokkaita on mukana kisassa. Merja (Kyllönen) on toiminut ministerinä ja tullut erittäin suurella äänimäärällä valituksi europarlamenttiin, hän sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.