Pekka Haavisto pettyi tasa-arvoisen avioliittolain etenemiseen

Pekka Haavisto uskoo, että tasa-arvoinen avioliittolaki saadaan eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vaalikauden aikana. Hänestä on mielenkiintoista nähdä, seisovatko ihmiset kantojensa takana isossa salissa.

Helmikuun lopussa pidetyssä eduskunnan lakivaliokunnan äänestyksessä päätettiin, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki etene eduskunnan käsittelyyn. Toteutuessaan laki poistaisi erottelun rekisteröityihin puolisoihin ja aviopareihin.

– Päätös oli valiokunnan kokoonpanon ja mielipiteet tietäen ennalta odotettavissa. Siinä mielessä se oli myös pettymys, että muissa Euroopan maissa vastaava lainsäädäntö on edennyt aika nopeasti – moni varmaan ihmettelee, miksi asia on mennyt läpi Ruotsissa ja pian myös Englannissa ja Ranskassa, mutta ei Suomessa. Tasa-arvon kannalta toivoisi, että keskeisissä Euroopan maissa olisi sama lainsäädäntö. Suomi etenee siis jälkijunassa, mutta varmaan oikeaan suuntaan, Pekka Haavisto sanoo.

Haavisto uskoo, että asia saadaan uudelleen käsittelyyn jo tämän eduskuntakauden aikana kansalaisaloitteena. Sen läpimenoon hän suhtautuu varovaisen toiveikkaasti.

– Kun mielipiteitä asiasta kysyttiin viime eduskuntavaalien aikaan, muodostui käsitys, että tässä eduskunnassa enemmistö tulisi olemaan lain hyväksymisen kannalla. On kiinnostavaa nähdä, pysyykö edustajien kanta samana isossa salissa. Toivon tietysti, että ihmiset seisovat omien näkemyksiensä takana eivätkä joudu ryhmien painostamiksi.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat