Millaisia ovat vihreät tekosi, Pekka Haavisto?

Kansanedustaja Pekka Haavisto toivoo kauppoihin enemmän ja paremmin merkittyä luomua. Suomalaisten pitäisi hänen mielestään vähentää kulutusta.

Mitä vihreitä tekoja teet jokapäiväisessä elämässäsi, kansanedustaja Pekka Haavisto?

– Käytän joukkoliikennettä. Pyöräilen kesäkaudet. Olen kasvissyöjä. Tarkkailen myös kulutustottumuksiani: käyn kirpputoreilla sekä vanhojen tavaroiden liikkeissä ja kunnostan vanhoja esineitä, Haavisto vastaa.

Haavisto on iloinen ekologisten elintarvikkeiden lisääntymisestä kauppojen hyllyillä. Niitä voisi tosin olla hänen mielestään enemmänkin.

– Jo 1980-luvun alussa silloisen Elannon pääjohtaja sanoi minulle, että kaupan pitäisi palvella hyvin myös ympäristötietoista kuluttajaa. Siitä on kulunut monta vuosikymmentä, mutta olemme edelleen aika alkutekijöissä. Ihmisten on vaikea hahmottaa luomumerkintöjä ja tuoteselosteita.

– Joissakin kaupoissa luomutuotteet kyllä ovat jo näkyvästi esillä. Itse ostan luomumaitoa. Olen tyytyväinen myös siihen, että valikoimiin on tullut luomuviinejä.

Kulutusta vähennettävä

Vähintä, mitä jokainen kansalainen voi ympäristön eteen tehdä, on Haaviston mielestä jätteiden kierrättäminen sekä kulutuksen rajoittaminen.

– Silloin, kun kulutusta voi vähentää, se pitää tehdä. Kodinkonetta ostaessa tulee selvittää sen energiankulutus. Vanhaa ei ehkä aina kannata heittää pois vaan korjata käyttökelpoiseksi.

– Pahiten Suomen ympäristöä uhkaavat globaalit ympäristöuhat. Ilmastonmuutoksen takia sään ääripäät pohjoisillakin alueilla saattavat muuttua.

Haaviston mielestä luonnon monimuotoisuuteen kohdistuviin uhkiin suhtaudutaan Suomessa edelleen välinpitämättömästi.

– Näin tapahtuu, vaikka esimerkiksi turvetuotannon suomalaiselle vesistölle aiheuttamat haitat tunnetaan. Itämeren leväkukinnot ja saasteet ovat tulleet meidän sukupolvemme aikana näkyviksi, Haavisto sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Pekka Haavisto vierailee Studio55.fi-ohjelmassa tiistaina 12. maaliskuuta klo 9.05. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme jaKatsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja