Mainos

Peking valmistautuu 60-vuotisjuhliin ennätyksellisin turvatoimin

Pekingissä asuvien ulkomaalaisten ovikellot soivat tätä nykyä tiuhaan, ja passeja sekä oleskelulupia tarkastetaan tehoiskuin kaduilla ja kahviloissa, kun Kiinan kansantasavalta valmistautuu lokakuun 1. päivän 60-vuotisjuhliin.

Tähän mennessä poliisi on pidättänyt ja kuulustellut yli 5 200 ihmistä, joita voidaan pienimmästäkin syystä epäillä juhlien sabotoinnista. Uutistoimisto Xinhuan mukaan poliisi on takavarikoinut 19 000 laitonta asetta ja noin 500 tonnia räjähteitä eri puolilla maata. Erikoisjoukkoja, joiden määrää viranomaiset eivät paljasta, valmennetaan tuleviin juhliin kaksi kuukautta.

Erityisen tarkkailun kohteena ovat etniset ryhmät, kuten tiibetiläiset ja uiguurit, mutta myös maassa vähän aikaa asuneet ulkomaalaiset. Turvatoimien arvellaan nousevan jopa kovemmiksi kuin viime kesän olympialaisissa.

Ministeri Kimmo Lähdevirta Suomen Pekingin suurlähetystöstä kehottaa Pekingiin saapuvia suomalaisturisteja pitämään passit mukanaan ja säilyttämään sen kopiota jossakin muualla kuin mukanaan, esimerkiksi hotellissa.

- Terveen järjen käyttö on paras tapa välttää hankaluuksia, samoin kuin hyvät käytöstavat, sanoo Lähdevirta. Hänen mukaansa suomalaiset käyttäytyivät olympialaisten aikaan varsin mallikelpoisesti eikä yhtäkään konsulitapausta tullut eteen.

- Sukulaisten tai tuttavien luona asuvien on syytä noudattaa 24 tunnin sääntöä, jonka kuluessa lähimmälle poliisilaitokselle on tehtävä ilmoitus tilapäisestä oleskelusta, painottaa Lähdevirta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.