Patrick hämmentyi kuullessaan, mitä "kuivapesu" oikeasti tarkoittaa: "Miksi minulta kesti 23 vuotta saada tämä selville?"

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, mitä yleisimmät pesulappumerkinnät tarkoittavat.

Tiedätkö, miten vaatteesi puhdistetaan, jos viet sen pesulaan kuivapesua varten?

Jos vaatteessasi lukee only dry cleaning, tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Termi ei toimi suomeksi suorana käännöksenä, vaan kirjaimellisen kuivapesun sijaan sillä tarkoitetaan kemiallista pesua. "Kuivapesu" olisikin terminä hyvin harhaanjohtava, kuten 23-vuotias Patrick Lewin sai huomata.

Mirror kirjoittaa Lewinin julkaisemasta TikTok-videosta, jossa hän myöntää ymmärtäneensä tämän pesutermin oikean tarkoituksen vasta hiljattain. Videon kommenttikentästä käy ilmi, ettei kuivapesu ollut avautunut aikaisemmin monelle muullekaan. Videota on katsottu yli 800 000 kertaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lewin ihmettelee videolla, miksei kukaan ole ikinä kertonut hänelle, että kuivapesu tosiaan tarkoittaa sitä, ettei siinä käytetä vettä. Mies oli ajatellut, että palvelun nimi yksinkertaisesti on "kuivapesu".

– Miksi minulta kesti 23 vuotta saada tämä selville? mies ihmettelee.

Vaikkei kuivapesussa eli kemiallisessa pesussa tosiaan käytetä vettä, ei prosessi ole varsinaisesti kuiva.

Kemiallinen pesu

Kemiallinen pesu on toisaalta hellävarainen vaatteille, mutta toisaalta myös tehokkaampi tietynlaisten tahrojen irrottamiseen.

Kemiallisessa pesussa käytetään veden sijaan liuottimia. Live Science -julkaisun mukaan yleisin käytetty liuotin on perkloorietyleeni, jonka on kuitenkin tutkittu olevan vaarallinen sekä terveydelle että ympäristölle. Liuotin on käytössä yleisesti Pohjoismaissa ja Euroopassa. Liuotinta saa käyttää vain "suljetussa kierrossa", mihin kemialliseen pesuun soveltuva kone yleisesti ottaen perustuukin eli ainetta ei saa päästää viemäriin.

Jos kemiallista pesua tarjoavalla yrityksellä on Joutsenmerkki, pesula käyttää ainoastaan kemikaaleja, jotka ovat ympäristölle turvallisempia ja näidenkin kemikaalien käyttöä on rajoitettu.

Pesulan lisäksi kemiallinen pesu on mahdollista tehdä osalle vaatteista myös kotona. Unileverin Cleanipedia-sivuston mukaan ehdottomasti ammattilaisen pestäväksi kannattaa kuitenkin aina viedä sametti, nahka, mokkanahka, tafti, raion ja turkismateriaali.

Sitä, voiko vaatetta, jonka pesulapussa on merkintä kemiallisesta pesusta pestä kotona vai ei, voi Cleanipedian mukaan testata näppärästi. Pudota tippa vettä ja valitsemaasi pesuainetta huomaamattomaan kohtaan vaatetta ja hiero aluetta varovasti vanupuikolla. Jos vaatteesta tarttuu vanupuikkoon väriä, vaate on vietävä pesulaan.

Katso myös: Paljonko mahtuu 5 kilon pesukoneeseen? Näin paljon erilaiset pyykit painavat 

Näin paljon erilaiset pyykit painavat 0:46
Kodin kylpyhuoneesta saattaa löytyä viiden, jopa kahdeksan kilon pyykkikone, mutta tiedätkö, mitä kilomäärä oikeasti tarkoittaa? Paljonko painaa lakana, entä t-paita? Katso videolta, paljonko pyykki painaa!

Lue myös:

    Uusimmat