Miksi farkuille ja ulkovaatteille on omat pesuohjelmansa? Näin pyykkikoneen ohjelmat eroavat toisistaan

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
KATSO MYÖS: Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pyykinpesumerkinnät vaatteissa tarkoittavat.

Erilaiset pesuohjelmat käyttävät erilaisia määriä vettä ja sähköä. 

Miksi farkuille ja urheiluvaatteille on pesukoneissa omat ohjelmansa – mitä ne tekevät? Miten toimii duvet- eli peitto-ohjelma? 

Pesuohjelmia on erilaisissa koneissa erilaisia, ja oman koneensa ominaisuuksiin tutustuukin parhaiten ohjekirjan kanssa. Kokosimme yleisen, suuntaa-antavan ohjeen pesuohjelmiin.

Mikä on kirjopesu, miten toimii pikaohjelma?

Puuvilla eli cotton on niin sanottu "arjen peruspesu". Se pyörittelee vaatteita runsaasti, joten pestävien tulee kestää kulutusta. Electroluxin käyttöohjeen mukaan valko- ja kirjo-ohjelma on tarkoitettu puuvillalle, joka on korkeintaan "normaalilikaista". Erottele vaatteet ennen pesua värikkäisiin ja valkeisiin; pesuohjeen löytää pesulapusta. Liian korkea lämpötila voi kutistaa tai haalistaa värit.

Eko- tai eco-ohjelma pesee nimensä mukaisesti ekologisemmin ja kuluttaa esimerkiksi vähemmän energiaa. Pesuohjelman kesto voi olla pidempi kuin tavanomaisen.

Pikaohjelma hurauttaa pikkulikaisen pyykin nopeasti puhtaaksi. Kovin likaisille vaatteille se ei lyhyytensä vuoksi sovi.

Villapesuohjelmassa linkous ja lämpötila ovat matalalla tasolla. Samalla tyylillä toimii myös tukevasta kankaasta valmistetuille vaatteille tarkoitettu farkkuohjelma; se käyttää myös enemmän vettä, paljastaa kodinkoneliike Gigantti. 

Esimerkiksi Whirlpoolin koneen käyttöohjeen mukaan koneeseen voi villapesussa pakata vain kilon pyykkiä; ohjelma ei esipese tai tehohuuhtele vaatteita. Farkkuohjelma puolestaan pesee vaatteet kylmällä vedellä tai korkeintaan 60-asteisella vedellä.

Allergiaohjelmissa vaatteita huuhdellaan runsaammin ja pesulämpötila on yleensä korkeampi.

Hienopesu/silkki tai delicate käyttää yleensä enemmän vettä, mutta pyörittää pyykkiä vähemmän. Electroluxin ohjeen mukaan se on tarkoitettu arkalaatuisille tekstiileille, joita tulee pestä hellästi. Älä ahda konetta täyteen, jotta ohjelma toimii optimaalisesti. Whirlpoolin koneen käyttöohjeen mukaan hienopesu tapahtuu kylmällä vedellä tai korkeintaan 40-asteisella vedellä. Linkousta on korkeintaan tuhat kierrosta.

Mitä tekee pyykkikoneen höyryohjelma?

Höyryohjelma ei pese, vaan käyttää höyryä raikastaakseen vaatteet. Pesuainetta ei tässä ohjelmassa käytetä. Höyry avaa vaatteiden kuidut ja poistaa epämiellyttävät hajut, kertoo Gigantti. Se myös suoristaa rypyt kankaista. Höyryohjelmia voi olla koneessa erilaisia, esimerkiksi raikastus. Ohjelman tunnistaa koneessa höyrypilveä muistuttavasta merkinnästä. 

Duvet- eli peitto-ohjelma on tarkoitettu isojen peittojen ja  ja muiden muhkeiden tekstiilien, esimerkiksi untuvatakin, pesuun. Siemensin koneen käyttöohjeen mukaan duvet-ohjelma ei esipese, mutta linkoaa 1 200 kierroksessa. Electroluxin ohjeissa linkouskierroksia on vain 800. Peitosta tulisi puristella ylimääräiset ilmat ennen pesua, eikä konetta saa ahtaa liian täyteen. 

Untuvalle voi olla myös oma Untuva-ohjelma. Tarkista aina esimerkiksi takin pesuohje erikseen! 

Outdoor- eli ulkovaateohjelma sopii kalvomateriaalituotteille, kuten Gore-texille, joiden vedenkestävyys on tärkeää, kertoo Siemens. Esimerkiksi korkeat lämpötilat eivät sovi teipatuille saumoille, joita ulkoiluvaatteissa saattaa olla. Ohjelman kanssa käytetään erityistä kalvovaatteiden pesuainetta; lisäksi voi käyttää kyllästysainetta, joka esimerkiksi Siemensin käyttöohjeen mukaan asetetaan omaan lokeroonsa. Tarkista aina oman vaatteesi pesuohje erikseen! 

Paidat-ohjelma on Boschin käyttöohjeen mukaan tarkoitettu sellaisille paidoille ja paitapuseroille, joita ei tarvitse silittää. Ohjelma pesee 60 asteessa ja linkoaa 800 kierrosta. Paitamateriaalin tulisi olla puuvilla, pellava, synteettinen tai sekoitekuitu. 

Synteettiset- tai Sport/urheilu-ohjelma on tarkoitettu synteettisille materiaaleille, esimerkiksi urheiluvaatteille. Ohjelma käyttää matalampaa lämpötilaa, enemmän vettä ja voi pestä lyhyemmän aikaa kuin vaikkapa puuvillaohjelma. Electroluxin käyttöohjeen mukaan urheilu-ohjelma on tarkoitettu siliäville arkalaatuisille vaatteille, jotka ovat vain vähän likaisia.

Synteettisiä materiaaleja ei saisi pestä yli 40 asteessa. Huuhteluainetta ei käytetä. 

Miten eri pesuohjelmat eroavat toisistaan? 

Eri ohjelmissa käytetään erilainen määrä sähköä, vettä ja pesuainetta. Myös esimerkiksi rummun pyörintätapa tai -määrä voi olla erilainen. Vaatteita ja kodin tekstiilejä valmistetaan monenlaisista materiaaleista, joille kaikille ei vain sovi sama pesutyyli, -aine tai -lämpötila. Siksi erilaisia ohjelmia tarvitaan.

Pienempi pesulämpötila kuluttaa vähemmän sähköä. Helenin mukaan 40 asteen ohjelma vie sähköä keskimäärin 0,5 kWh, mutta 90 asteen pesu jo 2 kWh. 

Vaatteet on tärkeää pestä tehokkaasti niille sopivissa lämpötiloissa, mutta toisaalta liiallista lämpötilaa tai pesuainemäärää tulee välttää.

Vauvan vaatteita ei tarvitse erotella muusta pyykistä, mutta ne puhdistuvat kuitenkin parhaiten 60 asteessa, muistuttaa Martat. Vauvalle kannattaakin hankkia vaatevarasto, jota voi pestä 60 asteessa. Jos peset kaikkien vaatteet yhdessä, huomioi, että vauvapyykkiin suositellaan myös hellävaraisia, hajusteettomia ja väriaineettomia pesuaineita.

Katso myös: Tietyt pesutavat pilaavat vaatteet: Asiantuntija kertoo, mitä oikeasti kannattaisi tehdä joka käytön jälkeen

Voiko vaatteita pestä liikaa? 1:23
Nämä tavat pilaavat vaatteesi.

Lue myös:

    Uusimmat