Voiko kylpyhuoneen pikkumaton pestä pyykkikoneessa? Älä riko pesukonettasi

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
KATSO MYÖS: Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pyykinpesumerkinnät tarkoittavat

Voisiko kylpyhuoneen maton vain viskata pyykkikoneeseen? Selvitimme.

Aluslakana, tyynyliina, käsipyyhkeet, vaatteet – nämä kaikki voit pestä pyykinpesukoneessa. Kodin erikoisempien tekstiilien kanssa moni kuitenkin tuskailee. Esimerkiksi verhojen pesuohje saattaa vaatia pesulapalvelujen käyttöä, mutta entä kylpyhuoneen matto? Voisiko sen vain viskata koneeseen?

– Hyvä kysymys, riippuu pesukoneesta. Pienen maton voi hyvin pestä, mikäli kone on tarpeeksi iso, kuten 7–8-kiloinen ja siitä ylöspäin, kertoo Gigantin myyntipäällikkö Teemu Eronen.

– Tätä pienemmät rummut eivät oikein pesemiseen sovellu, koska matolla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tilaa peseytyä.

Liian raskas matto voi olla kohtalokas

Kidspot-sivusto varoitti lukijoitaan kylpyhuoneen maton pesemisestä koneessa: mikäli matossa on kumipohja, siitä voi irrota konetta tukkivia hiukkasia pesun aikana. Jos matto on kovin painavaa laatua kuivana, se on entistä raskaampi märkänä. Linkouksen aikana painava matto voi tehdä hallaa pesukoneen rungolle.

Esimerkiksi pussilakana voi Marttojen taulukon mukaan painaa kilon, ja usein matto on tätä painavampi.

– Matoista tulee märkinä hyvin painavia ja ne ovat jo valmiiksi melko jäykkiä, joten yleisesti ottaen ne eivät sovellu rumpupesuun yhtä hyvin kuin vaatteet, Eronen sanoo.

Lienee selvää, etteivät kodin muut, kylpyhuoneen mattoa huomattavasti raskaammat matot kuulu pesukoneeseen. Vaikka matto kestäisi konepesua, se voi rikkoa pesukoneen, tai konepesu vahingoittaa maton materiaalia ja muotoa.

Mihin kodin pulmaan haluaisit vastauksen? Kerro – me selvitämme asian:

Katso myös: Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? 

Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? 0:35

Lue myös:

    Uusimmat