Miten hiki- ja deodoranttitahrat saa pois valkoisista paidoista?

Toimittaja testasi: Puhdistuvatko valkoiset kengät kotikonstein? 4:08
KATSO MYÖS: Toimittaja testasi, puhdistuvatko valkoiset lenkkarit kotikonstein.

Tahra valkoisessa paidassa ei jää huomaamatta. Onneksi tahrojen poistamiseen on olemassa erilaisia niksejä.

Valkoisten vaatteiden käytössä on aina se riski, että tahrat näkyvät helpommin kuin muissa väreissä.

Valkoiseen t-paitaan esimerkiksi ilmestyy helposti hien ja deodorantin värjäämät kainalot ja kauluspaitaan taas kellertävä kaulus.

Marttaliitto ry:n kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mukaan valkoisten paitojen puhtaana pitämisessä ennaltaehkäisylläkin on suuri rooli.

Kestääkö paidan materiaali riittävän kuuman pesuohjelman?

Valkoisen kauluspaidan puhtaana pysymistä voi edesauttaa sillä, että pitää sen alla aluspaitaa. Myös paidan materiaalilla on merkitystä.

–  Paitaa valittaessa voi kiinnittää huomiota, että se olisi sellainen, jonka voi pestä myös kovemmissa lämpötiloissa kuin 40 asteessa. Valkoisen paidan harmaantumisen ja kellastumisen kannalta se olisi todella hyvä, Silander sanoo. 

Silanderin mukaan puuvillan pitäisi kestää todella koviakin lämpötiloja, mutta jos puuvillaisen vaatteen pesulappuun on merkattu 40 astetta, ei sitä tietenkään voi neuvoa pesemään kovemmassa lämpötilassa.

– Jos vaihtoehtoina on, että paita menee roskiin tai että kokeilee pestä sen kuumemmassa lämpötilassa, kokeilisin pesua kuumemmassa, Silander kuitenkin vinkkaa.

Paidan valkaisu

Valkoisen paidan kellertäviä tahroja voi kokeilla valkaista esimerkiksi ruokasoodasta ja vedestä sekoitetun tahnan avulla tai sitruunan, veden ja suolan sekoituksella. 

Sekoita pari desiä kuumaa vettä, puolikkaan sitruunan mehu ja teelusikallinen suolaa. Kaada seos kellastuneiden kainalokohtien päälle, anna vaikuttaa hetki ja pese normaalisti. Kuivata mahdollisuuksien mukaan auringossa.  

– Valkoisille vaatteille suosittelen aina jauhemaista pesuainetta, Silander sanoo.

Miten hien hajun saa vaatteesta pois? Jos ongelmana on keltaisten tahrojen sijaan pinttynyt hien haju, vaatetta voi yrittää liottaa myös etikkaliuoksessa: mittaa astiaan haaleaa vettä ja etikkaa ja liota vaatetta siinä ennen pesua.

Nestemäiset pesuaineet eivät sisällä valkaisevia aineita, vaan niissä on optisia kirkasteita, jotka saavat vaatteen värit näyttämään kirkkaammilta. Jauhemaisiin pesuaineisiin sen sijaan pystytään lisäämään valkaisuaineita, jotka nimensä mukaisesti valkaisevat vaatetta.

Pesuaineesta voi tarkistaa, lukeeko ainesluettelossa valkaisevat aineet vai optiset kirkasteet.

Pesuvaiheessa kannattaa valita kuumin lämpötila, minkä vaatteen pesuohje sallii.

Katso myös: Ripsiväriä, meikkivoidetta tai huulipunaa vaatteessa: Testasimme kolme netin puhdistuskikkaa – yksi ylitse muiden 

Ripsiväriä, meikkivoidetta tai huulipunaa vaatteessa: Testasimme kolme netin puhdistuskikkaa – yksi ylitse muiden 3:29
Internet on pullollaan vinkkejä meikkitahrojen poistoon.

Lue myös:

    Uusimmat