Patricion tytär lähti miehensä kanssa Isisin joukkoihin ja kuoli – isoisä haki seitsemän lapsenlastaan Syyriasta turvaan Ruotsiin: "He heräävät öisin ja huutavat äitiä ja isää"

Miten toimia ISIS-vaimojen ja lasten kanssa? – sisäministeri Kai Mykkänen 8:00
Katso videolta, mitä Isis-leirillä olevista suomalaisista tiedetään

Ruotsalainen Patricio Galvez, 61, pelasti seitsemän lastenlastaan pakolaisleiriltä terroristiryhmään liittyneen tyttärensä ja vävypoikansa kuoltua Syyriassa, kertoo Expressen Göteborgs Postenin haastattelua siteeraten.

Galvezin vävy, norjalaissaksalainen islamiin kääntynyt ja radikalisoitunut Michael Skråmo liittyi Isisiin ja matkusti Galvezin tyttären ja pienten lastensa kanssa Syyriaan taistelemaan Isisin joukoissa. Syyriassa miestä muun muassa kuvattiin propagandavideoihin, joissa hän kehotti ihmisiä liittymään Isisiin.

Lopulta Skråmo ja tämän vaimo kuolivat Baghuzin kaupungissa, jota pidettiin Isisin viimeisenä tukikohtana. Heiltä jäi seitsemän lasta, iältään yhdestä kahdeksaan vuotta. Lapset siirrettiin pakolaisleiriin.

Isoisä haki lapsenlapset turvaan

Galvez halusi pelastaa lapsenlapsensa, joten hän matkusti itse Irakin kautta Syyriaan, haki lapsensa ja vei nämä Irakiin ja sieltä koti-Ruotsiin. Ruotsin kamaralle he pääsivät lopulta 15. toukokuuta laskeuduttuaan Landvetterin lentokentälle.

Galvez kertoi Göteborgs Postenille, että hän oli onnellinen, mutta fyysisesti väsynyt. Seitsemän lapsen hallinta ei ole helppoa.

– He ovat traumatisoituneita ja nukkuvat huonosti. Heräävät öisin ja huutavat äitiä ja isää. Muutamalla on vesirokko, hän kertoo.

Samalla hän kertoo olonsa olevan erittäin hyvä. Perhe on vihdoin kotona, ja olo on turvallinen.

Uskoo, että lapset muuttavat erilleen

Isoisä ei usko, että lapset tulevat elämään yhdessä jatkossa, sillä hän ei usko löytyvän ketään, joka voisi huolehtia kaikista seitsemästä lapsesta. Hän itse kertoo voivansa ottaa yhden tai kaksi lapsista.

Nyt isoisä toivoo vain, että lapset saisivat samat mahdollisuudet elämään kuin muutkin lapset.

– Että he olisivat vapaita, kävisivät koulua ja kehittyisivät hyviksi ihmisiksi.

– Olen vakuuttunut, että rakkaudellisessa ympäristössä he saavat hyviä arvoja, hän sanoo.

Saadaanko Isis-lapset Suomeen?

Isis-lapset voivat tulla Suomellekin tärkeäksi kysymykseksi. Ylen haastattelemien suomalaisten Isis-vaimojen mukaan Al-Holin leirillä alkeellisissa oloissa on tällä hetkellä yli 40 suomalaista, joista 33 on lapsia.

Ei ole tietoa, onko osa lapsista Galvezin lastenlasten tapaan orpoja, vai elävätkö he äitiensä kanssa.

Suomalaisessa keskustelussa on suhtauduttu nuivasti ajatukseen Isis-vaimojen päästämisestä takaisin Suomeen, mutta lasten osalta ajatukset ovat olleet pehmeämpiä. Ei kuitenkaan ole tiedossa, voitaisiinko lapsia tuoda Suomeen ilman huoltajiaan, ainakaan ilman näiden suostumusta.

Lue myös:

    Uusimmat