Väistyvän sisäministeri Mykkäsen mukaan Isis-leirin naisia ei pidä hakea Suomeen: "He ovat itse valinneet tiensä – viheliäinen pulma vihreiden ministereille"

8:00
Katso videolta, mitä Isis-leirillä olevista suomalaisista tiedetään!

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomen ei pitäisi hakea Syyriassa Isis-leireillä olevia naisia Suomeen.

Al-Holin leirillä Syyriassa on tällä hetkellä 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

Aamun Huomenta Suomessa vierailleen toimitusministeriön sisäministeri Mykkäsen mukaan väistyvän hallituksen periaatteena on ollut, ettei matkustuskiellossa olevalle konfliktialueelle menneitä aikuisia lähdetä hakemaan.

– Varsinkin kun on osallistunut itse konfliktin aiheuttamiseen Isisin riveissä. He ovat itse valinneet tiensä, ja moni saattaisi käyttää tätä myös matkustustapana rekrytointialueen ja konfliktialueen välillä. Valitettavasti tätä on tapahtunut aiemmin palanneiden kohdalla.

– Mutta lapset eivät ole valinneet omaa tietään, ja olisi oikein, jos löydämme turvallisen tavan heitä auttaa.

"Todella viheliäinen pulma"

Mykkäsen mukaan ketään Suomen kansalaista ei kuitenkaan olla estämässä palaamasta Suomeen, jos henkilö voi todistaa henkilöllisyytensä.

Mykkänen kuvailee tilannetta hankalaksi. Päätöksen joutuu tekemään tuleva hallitus.

– Todella viheliäinen pulma kiireellisesti ratkaistavaksi, ja ennen kaikkea vihreiden ulkoministeri Pekka Haavistolle ja sisäministeri Maria Ohisalolle.

Hakemiseen liittyy monia ongelmia

Mykkäsen mukaan naisten ja lasten hakemiseen liittyy monia ongelmia.

Yhdeksi pulmaksi Mykkänen mainitsee sen, ettei Suomella ole pakkohuostaanoton toimivaltaa Suomen ulkopuolella, joten hakemisen pitäisi perustua yhteistyöhön leirillä olevien äitien kanssa.

Lisäksi lasten tunnistaminen leirillä voi olla vaikeaa.

– Jos me ilmoitamme, että Suomi auttaa kansalaisiaan pois, joukkoon pyrkii ymmärrettävästi henkilöitä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia. On ihan selvää, että tilannetta yritetään käyttää hyväkseen.

Mykkänen näkee riskinä sen, että haettavien lasten vanhemmaksi saattaa ilmoittautua miehiä, jotka sanovat olevansa ainoa huoltaja.

– Tuodaanko me myös Isis-taistelijoita silloin?

Katso yllä olevalta videolta, mitä Isis-leirillä olevista suomalaisista tiedetään

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja