Kaksi orpolasta saapui Suomeen al-Holin leiriltä – vanhemmat kuolivat sota-alueella

5:37
Video: Mitä al-Holista Suomeen tulleille lapsille tapahtuu nyt? – Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa

Ensimmäiset kaksi suomalaislasta kotiutettiin lauantaina Pohjois-Syyriasta al-Holin leiriltä. Mediatietojen mukaan orpolapsilla on yhteinen äiti.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) vahvisti MTV Uutisille, että Suomeen tuodut lapset ovat orpoja. Suomeen tultuaan lapset otettiin lastensuojelun hoiviin.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan lapsilla on sama kantasuomalainen äiti, jota kutsutaan mediassa nimellä Paula. Se ei ole hänen oikea nimensä. 

IS: Lapsen isä oli vankilassa Suomessa

Paula oli Suomessa naimisissa "Marcuksen" kanssa. Marcus oli syntynyt 1980-luvun lopulla Länsi-Suomessa, ja hänen isänsä oli afrikkalainen ja äiti suomalainen. Perhe ei ollut uskonnollinen. 

Ilta-Sanomien mukaan Marcuksella on rikoshistoriassaan varkauksia, petoksia ja huumausainerikoksia. Hän sai myös tuomiot pahoinpitelystä ja raiskauksesta. 

Marcus löysi koraanin ja kääntyi muslimiksi vankilassa, kertoi miehen ystävä Ilta-Sanomien mukaan. Vankilasta vapauduttuaan hän oli syventynyt enemmän radikaaleihin islamin oppeihin. 

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Vuonna 2012 aviopari matkusti Turkin kautta Syyriaan, sillä Marcus halusi lähteä auttamaan kapinallisia taistelussa presidentti Bashar al-Assadia vastaan.

He asuivat kapinallisia tukevien dawla-sotajoukkojen alueella Pohjois-Syyriassa. Alue nimettiin myöhemmin Isis-kalifaatiksi.

Kun vuonna 2013 Marcus sai surmansa taistelussa, Paula jäi alueelle vastasyntyneen vauvan kanssa.

Toinen aviomies Espoosta

Marcuksen kuoltua Paula oli mennyt uudelleen naimisiin, tällä kertaa Espoosta lähtöisin olevan miehen kanssa. Häntä kutsutaan mediassa nimellä Ali

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2014, kuinka 21-vuotias Ali oli lähtenyt Syyrian sotaan vuonna 2012. Perhe oli Suomessa aiemmin ilmaissut huolensa Alin radikalisoitumisesta ja hänet oli muun muassa potkittu väliaikaisesti ulos moskeijasta solvattuaan oppeja liian maltillisiksi. 

Ali kuoli vartiointitehtävissä kalifaatin alueella vuonna 2014.

Toinen lapsi syntyi aikaisintaan 2014

Paula oli saanut toisen lapsen jossain vaiheessa kalifaatissa asuessaan, mutta varmaa tietoa lapsen isästä ei ole. Helsingin Sanomien mukaan lapsi on syntynyt aikaisintaan vuonna 2014.

Yle Uutisten mukaan lapsen isän kohtalosta on ristiriitaista tietoa. Paulan lapsista huolehtinut nainen kertoi syyskuussa Yle Uutisille nuoremman lapsen isän olevan yhä elossa, mutta tietoa ei ole saatu vahvistettua.

Kurdijoukot vangitsivat Isis-kalifaatin miespuoliset jäsenet, ja osa on saanut surmansa taisteluissa ja pommituksissa.

Lapsi on toinen Suomen evakuoimista orpolapsista.

Lapsista huolehti suomalaisnainen

Paula oli houkutellut vuonna 2012 mukaansa myös toisen kantasuomalaisen naisen, jota kutsutaan mediassa nimellä Heli

Heli oli kääntynyt muslimiksi tavattuaan islaminuskoisen miehen Suomessa. Aviomies ei kannattanut ääriajattelua ja yritti estää vaimoaan lähtemästä. Heli kuitenkin lähti Pohjois-Syyriaan jättäen Suomeen miehen ja kolme lasta, Ilta-Sanomat kertoo.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Kalifaatissa Heli meni naimisiin angolalais-portugalilaisen Isis-taistelijan Nero Saraivan kanssa. Saraivaa on pidetty terroristijärjestön sisäpiiriläisenä, The Times kertoo. 

Paulan kuoleman ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Helsingin Sanomat kertoo hänen kuolleen jäätyään talon raunioihin pommituksissa.

Orpolapset Suomeen viikonloppuna

Helsingin Sanomien mukaan Heli otti Paulan lapset hoidettavakseen. He asuivat kalifaatissa ja al-Holin vankileirillä kunnes Suomen viranomaiset hakivat Paulan kaksi orpolasta takaisin Suomeen viime viikonloppuna.

Heli ja hänen omat kalifaatissa syntyneet kolme lastansa jäivät leirille. Al-Holin leirillä on arviolta 11 suomalaisnaista ja yli 30 lasta, jotka ovat syntyneet kalifaatin alueella.

Muista mahdollisista palautuksista ei ole vielä tietoa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi aiemmin, että viranomaiset pyrkivät kotiuttaamaan suomalaislapset mahdollisimman pian, mutta aikuisten auttamiseen ei ole velvoitetta. 

Artikkelista on jätetty pois yksityiskohtia, jotka voisivat vaarantaa lasten turvallisuuden.

Lue lisää aiheesta:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja