HS: Suomalainen "Heli" haluaisi al-Holin leiriltä takaisin Suomeen: "Ei ole suunnitelmissa ketään tappaa"

4:34
Näin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä Suomeen palaaviin lapsiin – haastattelussa lastensuojelun johtaja

Kaikki suomalaisnaiset eivät ole halukkaita palaamaan al-Holin leiriltä Suomeen haastavista olosuhteista huolimatta. "En halua takaisin Suomeen", sanoo eräs leirillä asuva nainen Helsingin Sanomille. Toinen nainen kertoo lehden haastattelussa, että haluaisi palata Suomeen kolmen lapsensa kanssa.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä viruu noin 70 000 ihmistä, joista lähes kaikki ovat joko naisia tai lapsia. Leiriläisten joukossa on tiettävästi 40 suomalaista. Unicefin tietojen mukaan suomalaistaustaisia äitejä on 11 ja lapsia 33.

Valtavan kokoisen leirin olot ovat epäinhimilliset ja äärimmäiset karut. Teltoissa nukkuville leiriläisille ei esimerkiksi löydy riittävästi juomakelpoista vettä. Myös talvi asettaa omat haasteensa, kun lämpötila laskee tuntuvasti pakkasen puolelle.

Vaikka olosuhteet ovat kaikkea muuta kuin kodikkaat, kaikki suomalaisnaiset eivät halua lapsineen palata takaisin Suomeen. Yle uutisoi eilen, naisten ja heidän omaistensa kanssa käytyjen keskustelujen perusteella ainakin viisi suomalaisnaista haluaisi koto-Suomeen.

"En halua mennä takaisin"

Helsingin Sanomien haastattelema "Jonna" kertoo, ettei häntä juurikaan kiinnosta Suomen touhut, viitaten siihen, että al-Hol ja siellä olevat suomalaiset ovat olleet Suomessa valtakunnan ykköspuheenaihe jo useita päiviä.

Jonna haluaa jäädä Syyriaan, sillä hän uskoo uuden Isisin kalifaatin syntymiseen. 

Helsingin Sanomat jututti Jonnan lisäksi yli 30-vuotiasta "Heliä", joka haluaisi päästä Suomeen kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa.

Jos Suomen hallitus tekee linjauksen siitä, että sekä suomalaisnaiset että -lapset palautetaan Suomeen, Heli aikoo tarttua mahdollisuuteen. Islamilaisesta elämästä hän ei kuitenkaan luopuisi.

Ovatko al-Holin suomalaisnaiset turvallisuusriski?

Moni suomalainen poliitikko on sitä mieltä, että suomalaisia lapsia tulisi auttaa. Suomalaisnaisia taas on pidetty turvallisuusriskinä.

Esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Ylellä eilen, että al-Holin naisten ja lasten tilanteessa tulisi myös pohtia turvallisuustekijöitä. 

Helsingin Sanomien jututtama Helin mukaan ei ole pelkoa, että ainakaan hänestä olisi häiriötä Suomessa yhtään kenellekään. 

– En ole ketään tappanut, ei ole suunnitelmissa ketään tappaa, enkä ole ikinä edes lyönyt ketään, Heli vakuuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja