Mainos

Pathfinder-avaruusluotaimen robotti rullasi Marsin pinnalle

Yhdysvaltalaisen avaruusluotain Pathfinderin apulainen, pyörillä kulkevaa mikroaaltouunia muistuttava mönkijä rullasi tänään Marsin pinnalle. Laitteen on tarkoitus analysoida punaisen planeetan kiviä ja maaperää.

Pathfinderin maahan lähettämissä kuvissa Sojourneriksi nimetty avaruusmönkijä on parkissa luotaimen vieressä. Tiedemiehet saivat myös kuvia siitä, kun mönkijä ajoi laskusiltaa alas Marsin pinnalle. Sojourner lähettää tutkimusmatkaltaan omia kuvia, jotka varsinainen Pathfinder-luotain välittää maahan.

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ehtivät jo epäillä planeetan tutkimiseen tarkoitetun laitteen käyttökelpoisuutta, sillä yhteydet luotaimen ja mönkijän välillä eivät toimineet. Kuusipyöräinen laite saatiin kuitenkin toimimaan 12 tunnin työn jälkeen ja se ehti rullata Marsin pinnalle ennen kuin yhteydet luotaimeen jouduttiin yön takia katkaisemaan. Pathfinder-luotaimen ja Sojourner-robotin väliset tietokoneyhteydet vioittuivat lievästi laskeutumisessa.

Pathfinder laskeutui Marsiin eilen matkattuaan lähes 500 miljoonaa kilometriä sen jälkeen, kun se laukaistiin matkaan Cape Canaveralista viime joulukuussa.

Pathfinder lähetti eilen ensimmäiset kuvansa Marsin pinnalta.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.