Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vihreän ja valkoisen parsan ero yllättää – paras tapa kevätherkun kypsentämiseen ja muut parsafaktat

Tiedätkö vihreän ja valkoisen parsan eron?
Tiedätkö vihreän ja valkoisen parsan eron?Shutterstock
Julkaistu 18.04.2023 15:57(Päivitetty 11.04.2024 07:31)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pitääkö parsaa kuoria, ja mitä eroa on valkoisella ja vihreällä parsalla? Tässä tärkeimmät faktat kevään ykkösherkusta.

Kauppoihin ilmestyvät parsaniput ovat varma kevään merkki. Euroopassa kasvatettavien parsojen sesonki on huhtikuusta kesäkuuhun, ja keskikesällä päästään nauttimaan myös suomalaisesta parsasta.

Satokausikalenterin mukaan parsaa on viljelty ihmiskunnan historiassa jo yli 5 000 vuoden ajan. Parsa mainitaan myös maailman ensimmäisessä keittokirjassa.

Tekeekö mielesi parsarisottoa tai kenties perunasalaattia parsalla? Nappaa parhaat parsareseptit

Mitä eroa on valkoisella ja vihreällä parsalla?

Tiesitkö, että vihreä ja valkoinen parsa ovat itse asiassa täysin sama kasvi? Parsan väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Valkoista parsa on, kun se kerätään maan alta. Maan pinnalla valossa kasvanut parsa on puolestaan vihreää.

Eriväristen parsojen maussa on myös hienoisia eroja. Valkoisen parsan makua kutsutaan erityisen hienostuneeksi. Vihreän parsan maku muistutta valkoista enemmän tuoreen herneen aromia.

Parsaa parsaTiesitkö jo vihreän ja valkoisen parsan eron?Shutterstock

Mitä parsan varrelle pitää tehdä?

Parsasta kannattaa napsaista pois sen puiseva tyviosa. Vartta ei kannata leikata veitsellä, vaan napsauttaa puiseva osa pois käsin. Parsa nimittäin katkeaa tällöin juuri oikeasta kohdasta ja jäljelle jää kasviksen mehevä osuus.

Pitääkö parsa kuoria?

Parsan kuoriminen riippuu siitä, käytätkö vihreää vai valkoista parsaa. Maan alla kasvanut valkoinen parsa kannattaa aina kuoria. Sen kuoret ovat säikeiset.

Vihreän parsan kuoriminen riippuu hieman käytettävästä parsasta. Ohutvartista ja nuorta vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Paksumpivartisen vihreän parsan voi kuoria noin varren puolesta välistä.

Katso myös video: Pitääkö parsaa kuoria? Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018. Juttu jatkuu videon alla.

7:00Harri Syrjäsen gourmetkokkailuKatso Harri Syrjäsen parsavinkit!

Parsan kypsentäminen

Satokausikalenterin mukaan valkoinen parsa on parhaimmillaan keitettynä. Vihreää parsaa voi sen sijaan myös grillata, paistaa tai höylätä jopa kypsentämättömänä salaattiin.

Ahvenanmaalaisen parsanviljelijä Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa myös vihreälle parsalle on sen keittäminen.   

– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.

Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.

– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa. 

Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään.

Lue myös: Superhelppo kananmunaruoka! Pipsa Hurmerinta suosittelee: "Teen sitä monta kertaa viikossa"

Katso myös: Parsa sopii myös tähän Linnean "killerihyvään" perunasalaattiin – testaa!

9:36Killerihyvä perunasalaatti! Linnean kastiketta kannattaa kokeillaNyt on aivan killerihyvä perunasalaatti! Linnean kastiketta kannattaa kokeilla

Lisää aiheesta:

"Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseenPitääkö parsa kuoria? Ruotsalaiskokilta tärkeä muistutusParas tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makuaYlivoimainen niksi parsan valmistukseen – testaa Virpin taktiikkaa: Parantaa makua huomattavasti!Virpin ylivoimainen tapa parsan kypsentämiseen: Kaksi "salaista ainesosaa" parantaa makua huomattavasti!
ParsaKasviksetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Parsa
  • 1.5.08:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Miksi parsa saa pissan haisemaan pahalta?

  • 24.4.07:43
    Ruoka

    "Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

  • 22.4.17:08
    Ruoka

    Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseen

  • 22.4.12:02
    Ruoka

    Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

  • 07.05.202417:03
    Ruoka

    Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua