Mainos

Parlamentin valtaus ohi Armeniassa

Armenian parlamentin valtaajat ovat vapauttaneet kaikki 41 panttivankiaan ja antautuneet poliisille, ilmoitti Armenian presidentin lehdistösihteeri aamupäivällä. Aseistautuneet miehet pidätettiin ja vietiin turvallisuusministeriöön.

Ihmisiä täynnä olevan bussin oli nähty poistuvan parlamenttitalosta juuri ennen lehdistösihteerin ilmoitusta. Bussi liikkui noin 50 auton kolonnassa Useat kymmenet vapautetut panttivangit kävelivät ulos rakennuksesta.

Eilen istuntosaliin hyökänneet aseistautuneet miehet surmasivat maan pääministerin ja parlamentin puhemiehet sekä ilmeisesti viisi muuta ihmistä. Surmatöiden jälkeen terroristit linnottautuivat parlamenttiin panttivankiensa kera. Kaksi panttivankia vapautettiin aiemmin aamulla.

Armenian presidentti Robert Kotsharjan neuvotteli aamulla suoraan parlamentin valtaajien johtajan Nairi Unanjanin kanssa, kertoi panttivankina oleva republikaanisen puolueen parlamenttiryhmän johtaja Andranik Markarjan.

Panttivankien ottajat ovat päästivät ryhmän rikostutkijoita täysistuntosaliin, sanoi oikeusministeri David Arutjunjan. Heidän tehtävänään oli tarkistaa hyökkääjien antamat tiedot, joiden mukaan eilisen tappavista laukauksista olivat pääasiassa vastuussa parlamentin omat turvamiehet.

Kaappaajat Armenian parlamentissa


Armenian parlamenttirakennukseen eilen hyökänneiden aseistautuneiden miesten alkuperäinen tarkoitus oli surmata pääministeri Vazgen Sarkisjan. Uutistoimisto AFP:n mukaan hyökkääjien johtaja Nairi Unanjan kertoi asiasta puhelimella toimittajille.

Aikaisemmin Unanjan kertoi paikallisella televisiokanavalla tekonsa syyksi kansakunnan edun. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät eilen Armenian parlamenttiin kesken istunnon. Hyökkääjät avasivat tulen istuntosalissa surmaten ainakin kahdeksan ihmistä ja haavoittaen kymmeniä. Yksi kansanedustaja kuoli sydänkohtaukseen. Kuolleiden joukossa ovat pääministeri Vazgen Sarksjan, parlamentin puhemies Karen Demirtshjan, varapuhemies Juri Bakshjan sekä ministeri Leonard Petrosjan.

Hyökkääjät linnoittautuivat ammuskelun jälkeen parlamenttirakennukseen ja ottivat arviolta 50 panttivankia. Poliisi piiritti rakennuksen ja eristi lähialueet. Presidentti Robert Kotsharjan vakuutti aikaisin tänään antamassaan lehdistötiedotteessa "tilanteen olevan täysin hallinnassa".

Armenian puolustusministeriö vaatii ministerien eroa

Armenian puolustusministeriö vaatii nyt, että maan sisä- ja turvallisuusministerit eroavat. Puolustusministeriön mielestä parlamentin turvallisuus oli lyöty laimin.

Puolustusministeriön julkilausumassa sanotaan, että Armenian sisäinen ja ulkoinen turvallisuus on vaarassa, eikä armeija voi seurata asiaa sivusta.

Verilöyly Armenian parlamentissa on ajanut maan sisäpoliittiseen kriisiin.

Kriisi voi osaltaan pahentaa Kaukasian alueen epävakaata tilannetta. Se kasaa myös paineita Armenian ja sen yhtä epävakaan naapurin Azerbaidzhanin välillä, sillä maat ovat päässeet hyvin lähelle lopullisen rauhansopimuksen solmimista Vuoristo-Karabahin alueesta.

Armeniassa asuu arviolta 3,7 miljoonaa ihmistä. Se itsenäistyi Neuvostoliiton alaisuudesta vuonna 1991.
(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.