Mainos

Parlamentin kannattajat voittivat Walesissa

Walesilaiset ovat asettuneet niukasti oman alueparlamentin perustamisen kannalle. Tiukassa äänestyksessä parlamentin kannattajia oli virallisten tulosten mukaan vain noin 7000 enemmän kuin vastustajia.

Vielä viimeisten ennusteiden mukaan parlamentin vastustajat näyttivät juuri ja juuri voittavan äänestyksen. Uurnilla kävi kaikkiaan runsaat miljoona walesilaista. Äänestysinto eilisessä kansanäänestyksessä oli kaiken kaikkiaan laimeaa. Vain noin 60 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui ottamaan kantaa parlamentin tarpeellisuuteen.

Alueparlamenttia ajoi etenkin työväenpuolue, jolla on Walesissa perinteisesti vahva kannatus. Viimeksi asia oli esillä vuonna 1979, jolloin walesilaiset äänestivät parlamenttihankkeen kumoon. Saman tien kaatui myös viimeinen työväenpuolueen hallitus ennen nykyistä, Tony Blairin johtamaa hallitusta.

Se, ettei puolet walesilaisista ole kiinnostunut omasta parlamentista, selittyy ainakin osittain sillä, että parlamentilla ei tule olemaan juurikaan valtaoikeuksia. Cardiffiin sijoitettavan 60-jäsenisen parlamentin on määrä kokoontua vuosituhannen vaihteen tietämillä. Se saisi hallinnoitavakseen 7 miljoonan punnan eli lähes 60 miljoonan markan budjetin ja sillä olisi sanansa sanottavana maatalous-, koulutus-, terveydenhuolto- ja infrastruktuuriasioissa.

Toisin kuin Skotlannissa, Walesissä alueparlamentti ei voisi kuitenkaan säätää lakeja eikä kantaa veroja. Skotit äänestivät viime torstaina oman parlamentin puolesta selkeällä 74 prosentin enemmistöllä.

(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.