MTV seurasi Ukrainan sodan tapahtumia 26.3.

Harvinaisen tarkkaa dronekuvaa – tällaista on asemasota Itä-Ukrainassa 2:24
Harvinaisen tarkkaa dronekuvaa: Tällaista on asemasota Itä-Ukrainassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 26. maaliskuuta 2023.

  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • YK: Sekä Venäjä että Ukraina ovat teloittaneet sotavankejaan
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt, voit lukea maanantain 27.3. tapahtumista täältä

22.55: Venäjä: Kolme loukkaantunut ukrainalaisen dronen aiheuttamassa räjähdyksessä Venäjällä

Venäjän mukaan ukrainalainen Drone on aiheuttanut räjähdyksen, jonka seurauksena kolme ihmistä on loukkaantunut Venäjällä Tulan alueella. Alue sijaitsee noin 225 kilometriä Moskovan eteläpuolella. 

Venäjän viranomaiset kertovat venäläiselle TASS-uutistoimistolle, että drone oli täytetty räjähteillä. Kolmen asuinkorttelin väitetään vaurioituneen räjähdyksessä.

Ukraina ei ole komentoinut tapausta, eikä asiasta kertova CNN ole saanut riippumatonta vahvistusta tapaukselle.

20.52: EU valmis uusiin pakotteisiin, jos Valko-Venäjä ottaa vastaan Venäjän ydinaseet

EU on valmis asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjälle, jos maa ottaa vastaan taktisia ydinaseita Venäjältä, sanoo EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Borrell kirjoittaa Twitterissä, että ydinaseet merkitsisivät konfliktin vastuutonta laajentamista ja uhkaisivat Euroopan turvallisuutta. Borrell muistutti, että Valko-Venäjä voi vielä halutessaan kieltäytyä aseista.

18.12: Tutkija Venäjän ydinasesuunnitelmista: "Suurin häviäjä on Valko-Venäjän kansa"

Venäjän ilmoitus taktisten ydinaseidensa sijoittamisesta Valko-Venäjälle on vaikutuksiltaan ennen kaikkea poliittinen. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Jyri Lavikainen.

Hänen mukaansa Venäjä paaluttaa ydinaseiden avulla Valko-Venäjää tukevammin omaan etupiiriinsä.

– Kun Valko-Venäjän alueella on pysyvästi (Venäjän) ydinaseita, syntyy tilanne, jossa Venäjä voi käyttää ydinaseiden olemassaoloa perusteena sille, että se lähtee turvaamaan niitä Valko-Venäjälle, Lavikainen sanoo.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka voi kuitenkin myös hyötyä Venäjän aseman vahvistumisesta. Valko-Venäjällä nähtiin vuosina 2020–2021 laajoja mielenosoituksia, jossa Lukashenka pyrittiin syrjäyttämään. Lukashenka on ollut vallassa lähes 30 vuotta.

– Kansannousu on tietysti hirveästi pelottanut Lukashenkaa. Kyllä hän voi tästä hyötyä, mutta edellytyksenä on, että hän saa pitää valtansa, Lavikainen sanoo.

– Suurin häviäjä tässä on Valko-Venäjän valtio ja kansa.

17.01: Ukraina vaatii YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Valko-Venäjälle sijoitettavista ydinaseista

Ukraina vaatii pikaista YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Valko-Venäjälle sijoitettavien taktisten ydinaseiden vuoksi.

Ukrainan ulkoministeriö toivoo muilta turvallisuusneuvoston pysyviltä jäsenmailta "tehokkaita toimia Venäjän ydinasekiristykseen". Venäjän lisäksi turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä ovat Britannia, Yhdysvallat, Kiina ja Ranska, jotka ovat kaikki myös ydinasevaltioita.

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov syyttää Twitter-tilillään Venäjän ottaneen Valko-Venäjän "ydinpanttivangiksi".

Danilovin mukaan ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle voimistaa Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin epäsuosiota Valko-Venäjällä.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak syyttää Twitter-tilillään Venäjän rikkovan ydinsulkusopimusta.

14.55: Erdogan kannusti Putinia rauhanneuvotteluihin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vetosi Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja pyysi tätä päättäämään Ukrainan sodan välittömästi. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen The Hill -lehti.

Presidenttien lauantaina käymässä puhelinkeskustelussa Erdogan korosti, kuinka tärkeänä Turkki pitää Venäjän ja Ukrainan välisen "konfliktin" päättämistä neuvottelemalla.

Erdogan myös kiitteli Putinia tämän "myönteisestä suhtautumisesta" Mustanmeren viljasopimuksen jatkamiseen.

Turkin presidentin kanslian tiedotteen mukaan presidentit puhuivat myös Venäjän ja Turkin välisen taloudellisen yhteistyön vahvistamisesta.

Turkin ja Venäjän kauppasuhteet ovat säilyneet pääasiassa entisellään lähes koko sodan ajan. Hiljattain Turkin hallitus kuitenkin rajoitti vientiä Venäjälle sellaisten tavaroiden osalta, jotka ovat Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin pakotteiden piirissä.

11.49: Ruotsin asevoimien everstiluutnantti: Ydinaseuhkailu viimeinen kortti, joka Venäjällä on jäljellä

Venäjän ilmoitus ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle oli suhteellisen odotettu, sanoo Ruotsin asevoimien everstiluutnantti ja maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian opettaja Joakim Paasikivi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

–  On keskusteltu siitä, että Valko-Venäjä saisi tämän mahdollisuuden. Se, että se nyt toteutetaan, ei ole erityisen yllättävää. On myös ennakoitavissa, että Venäjä yrittää liittää sen johonkin muuhun tapahtumaan, mutta tätä on suunniteltu jo pitkään, Paasikivi sanoo.

Paasikiven mukaan ydinaseuhkailu on viimeinen kortti, joka Venäjällä on jäljellä lännen pelotteluun.

09.09: ISW: Putinin ydinasepuheet osoittavat hänen uskovan Ukrainan vastahyökkäykseen

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lauantaiset puheet ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle osoittavat, että hän uskoo Ukrainan valmistautuvan vastahyökkäykseen ja pelkää sen onnistuvan. Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Putin kertoi eilen Rossija 24 -televisiokanavan haastattelussa Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Putin ja muu Kremlin johto ovat säännöllisesti käyttäneet ydinasepelotetta keinona uskotella länsimaille, että Ukrainan aseellista tukea tulee vähentää.

ISW uskoo Putinin pyrkineen sijoittamaan ydinaseita Valko-Venäjälle jo viime vuoden helmikuusta lähtien. Sen, että Putin puhuu aikeista julkisuudessa juuri nyt, katsotaan olevan osa Venäjän vaikuttamisoperaatiota.

08.49: IAEA:n johtaja aikoo matkustaa Zaporizhzhjan ydinvoimalalle

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi aikoo matkustaa Ukrainan eteläiseen Zaporizhzhjan kaupungissa sijaitsevaan ydinvoimalaan maaliskuun lopulla. Järjestön ilmoituksesta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

IAEA:n mukaan Grossi arvioi paikan päällä laitoksen vakavaa ydinturvallisuustilannetta. Grossi itse sanoo arvioivansa, miten ydinvoimalan tilanne on kehittynyt syyskuun jälkeen.

Järjestön mukaan tämä on toinen kerta, kun Grossi ylittää taisteluiden etulinjan päästäkseen Euroopan suurimpaan ydinvoimalaan.

5.15: Parituhatta ukrainalaispotilasta on päätynyt sairaalahoitoon EU-pelastuspalvelumekanismin avulla

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on merkinnyt mittavia potilaskuljetuksia Euroopan eri maihin.

Kaikkiaan parituhatta vakavasti vammautunutta ukrainalaista on kuljetettu sairaalahoitoon Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin puitteissa Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen.

Suomessa hoitoa on saanut parikymmentä ukrainalaista, sekä siviilejä että sotilaita. Avustustehtävässä suurinta vastuuta on kantanut Saksa, joka on ottanut vastaan yli 600 potilasta.

Muista pohjoismaista Tanska on ottanut vastaan noin sata potilasta ja Ruotsi seitsemisenkymmentä. Tiedot ovat peräisin sisäministeriöstä.

Pelastuspalvelumekanismin kautta autetaan Ukrainaa myös muun muassa mittavilla lääkinnällisten tarvikkeiden toimituksilla.

Lauantai:

20.08: Putin sanoo sopineensa Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Putin sanoi sopineensa asiasta Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Putinin mukaan Yhdysvallat on sijoittanut vuosikymmeniä ydinaseitaan liittolaismaidensa maaperälle, joten asiassa ei ole mitään epätavallista.

18.51: Ukraina kertoo vakauttaneensa rintaman Bahmutin lähellä

Ukrainan armeijan mukaan se on onnistunut vakauttamaan rintaman Bahmutin kaupungin ympäristössä Itä-Ukrainassa. Kuohuviinistä ja suolakaivoksista ennen sotaa tunnetun kaupungin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, ja kumpikin puoli on kärsinyt raskaita tappioita.

–  Ukrainan puolustusvoimien valtavien ponnistelujen ansiosta olemme onnistuneet vakauttamaan tilanteen, vakuuttaa Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhnyi Facebookissa.

Myös Britannian puolustusministeriö kertoi tänään tiedustelukatsauksessa, että Venäjän hyökkäys Bahmutiin on pitkälti pysähtynyt.

Brittitiedustelun mukaan tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että venäläisjoukot ovat kärsineet raskaita tappioita. Myös Ukrainan puolella on kärsitty tappioita kaupungin puolustuksessa.

18.02: Ukraina ei hyväksy YK:n syytöksiä sotavankien teloituksista

Ukrainan ulkoministeriö kertoo olevansa kiitollinen Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation työstä, mutta ei pidä hyväksyttävänä sitä, että vastuu asetetaan hyökkäyksen uhrille. Ulkoministeriön lausunnosta kertoo muun muassa Kyiv Independent.

–  YK:n peruskirjan mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ministeriö sanoo.

Ukrainan ulkoministeriö sanoo myös, että se odottaa YK:n operaation välttävän toimenpiteitä, jotka voitaisiin tulkita uhrin ja hyökkääjän rinnastamiseksi.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kiistää rikkomukset Ukrainan puolella. Hän vaatii todisteita ja sanoo maan noudattavan Geneven sopimuksia.

YK kertoi eilen, että sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

Lue myös:

    Uusimmat