Erdogan kehotti Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan – Putin: Venäjä avoin vuoropuheluun tietyin ehdoin

Horjuttavatko arkuissa kotiin palaavat sotilaat venäläisten sodan kannatusta? 3:17
Katso myös: Horjuttavatko arkuissa kotiin palaavat sotilaat venäläisten sodan kannatusta?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kehottanut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Johtajakaksikko keskusteli puhelimitse tänään torstaina, kertoi Turkin presidentin kanslia.

– Presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että vaatimuksia rauhaan ja neuvotteluihin pitäisi tukea yksipuolisella tulitauolla ja näkemyksellä (Ukrainan sodan) oikeudenmukaisesta ratkaisusta, Erdogan sanoi hänen kansliansa mukaan. 

Vladimir Putin vastasi olevansa avoin vuoropuheluun Ukrainan kanssa, jos Ukraina ottaa huomioon "uudet alueelliset realiteetit". Kremlin mukaan vuoropuhelun ehtona on se, että Ukraina hyväksyy Venäjän miehittämät (Ukrainan) alueet venäläisiksi.

Turkin presidentin on määrä keskustella myöhemmin tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Kirill esitti "joulurauhaa"

Turkki isännöi Ukrainan sodan kahta varhaista neuvottelukierrosta ja auttoi solmimaan YK:n tukeman sopimuksen, jolla saatiin Ukrainan viljatoimitukset Mustanmeren yli alkamaan uudelleen. Erdogan on myös toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

Aiemmin tänään Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill, ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan. Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty joulua juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuussa. Juliaanisen kalenterin joulupäivä on 7. tammikuuta.

Ensimmäiset sodassa taistelleet venäläisvangit armahdettu

Ensimmäinen erä Ukrainan rintamalla sotilasyhtiö Wagnerin riveissä taistelleita venäläisvankeja on saanut armahduksen, yhtiön omistaja Jevgeni Prigozhin kertoi. Hän ilmoitti asiasta tänään torstaina julkaistulla videolla.

Prigozhinin on raportoitu kiertäneen viime kesänä venäläisissä vankiloissa rekrytoimassa vankeja Wagnerin taistelijoiksi. Vangeille tarjottiin vapautta korvaukseksi puolen vuoden sotimisesta.

Wagnerin taistelijat ovat olleet merkittävä apu Venäjän asevoimille Ukrainan rintamalla.

Lue myös:

    Uusimmat