Scholz: Saksa on toimittanut Leopard-panssarivaunut Ukrainalle – MTV seurasi sotaa

Harvinaisen tarkkaa dronekuvaa – tällaista on asemasota Itä-Ukrainassa 2:24
Harvinaisen tarkkaa dronekuvaa – tällaista on asemasota Itä-Ukrainassa

Tämä seuranta on päättynyt. Tiistain 28. maaliskuuta seurantaan pääset tästä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 27. maaliskuuta 2023.

  • Andiivkan kaupunkia ollaan sulkemassa Venäjän pommitusten vuoksi
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.38: Venäjä ei onnistunut saamaan riippumatonta tutkimusta Nord Stream -kaasuputkista

Venäjä ei onnistunut saamaan YK:n turvallisuusneuvostoa pyytämään Nord Stream -kaasuputkista riippumatonta tutkimusta, kertoo Reuters. 

Venäjän laatiman päätöslauselman puolesta äänestivät vain Kiina, Brasilia ja Venäjä itse. Loput 12 neuvoston jäsenvaltiota pidättyivät äänestämästä. Päätöslauselman hyväksyminen vaatii vähintään yhdeksän ääntä.

21.40: Scholz: Saksa on toimittanut Leopard-panssarivaunut Ukrainalle

Saksa on toimittanut Ukrainalle lupaamansa Leopard-taistelupanssarivaunut sovitusti, Saksan liittokansleri Olaf Scholz vahvisti maanantaina.

Scholz puhui asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa Rotterdamissa. Panssarivaunujen toimittamisesta oli aiemmin uutisoinut Der Spiegel, jonka mukaan Saksa on toimittanut Ukrainalle yhteensä 18 uudenaikaista Leopard-taistelupanssarivaunua.

Lehden mukaan viimeisin panssarivaunu lähetettiin Saksasta viime viikon lopulla Ukrainan rajalle. Saksa pitää toimitusreitin salassa turvallisuussyistä, lehti kirjoitti.

Ukrainaan on Der Spiegelin mukaan saapunut Saksasta myös noin 40 jalkaväen Marder-rynnäkköpanssarivaunua. (STT)

19.28: Kreml: Länsimaiden kritiikillä ei vaikutusta Venäjän päätökseen ydinaseista

Venäjä ilmoitti maanantaina, ettei länsimaiden kritiikki vaikuta Venäjän päätökseen sijoittaa taktisia ydinaseitaan Valko-Venäjälle.

– Sellainen reaktio ei voi tietenkään vaikuttaa Venäjän suunnitelmiin, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi ydinaseiden sijoittamisesta naapurimaahan lauantaina Rossija 24 -tv-kanavan haastattelussa.

Ukraina vaati sunnuntaina pikaista YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Putinin ilmoituksen vuoksi.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell puolestaan ilmoitti EU:n olevan valmis asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjälle, jos maa ottaa vastaan taktisia ydinaseita Venäjältä. (STT).

18.25: Saksa tuomitsee Putinin aikeet sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjälle

Saksan mukaan Venäjän päätös sijoittaa Valko-Venäjälle ydinseita on vastuuton ja tilannetta eskaloiva. Saksan ulkoministeriön edustaja kuvaa Venäjän päätöstä jälleen uudeksi Venäjän yritykseksi uhitella ydinaseilla. Saksan hallituksen tiedottaja muistuttaa, että kysymys on myös propagandasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lauantaina Venäjän aikovan sijoittaa Valko-Venäjälle taktisia ydinaseita.

Valko-Venäjän maaperällä ei ole ollut ydinaseita sitten 1990-luvun alun, jolloin maa sopi kaikkien neuvostoajan joukkotuhoaseiden siirtämisestä Venäjälle. Putin vakuutti, että aseiden hallinta pysyy edelleen Venäjän hyppysissä. (Reuters)

16.03: Zelenskyi vieraili etulinjassa Zaporizhzhjan alueella: "On kunnia olla täällä tänään"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut etulinjassa Ukrainan kaakkoisissa osissa sijaitsevalla Zaporizhzhjan alueella. Presidentti on julkaissut vierailuaan koskien viestin Telegramissa.

– On kunnia olla täällä tänään, armeijamme rinnalla, presidentti kirjoitti päivityksessä.

Presidentin vierailusta etulinjaan julkaistiin myös video, missä hän palkitsee ukrainalaisia sotilaita mitaleilla. (Reuters)

14.22: Ainakin yksi ihminen on kuollut ja 25 haavoittunut ohjusiskussa Donetskin alueella

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja 25 haavoittunut Venäjän tekemässä ohjusiskussa Slovjanskin kaupunkiin Donetskin alueella maanantaiaamuna. Asiasta kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko viestintäsovellus Telegrammissa.

Kyrylenko kirjoittaa Venäjän iskeneen kaupunkiin kahdella S300-ohjuksella. Ohjukset vahingoittivat Kyrylenkon mukaan muun muassa hallinto- ja toimistorakennuksia sekä viittä kerrostaloa ja neljää omakotitaloa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi omalla Telegram-kanavallaan videon, joka on Zelenskyin mukaan kuvattu Slovjanskin kaupunkissa iskun jälkeen. Videolla näkyy muun muassa sortuneita taloja ja palavia autoja.

– Ukraina ei anna anteeksi kansamme hyväksikäyttöä, eikä näitä kuolemia ja loukkaantumisia. Kaikki venäläiset terroristit kukistetaan. Kaikki tähän hyökkäykseen osallistuneet joutuvat vastuuseen, Zelenskyi kirjoittaa videon saatetekstissä.

12.52: Kreml uhoaa Nord Stream -kaasuputkista 

Venäjä sanoo selvittävänsä, mikä valtio tai mitkä valtiot olivat Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisten takana.

Kreml myös uhoaa tekevänsä kaikkensa lopettaakseen lännen yritykset peitellä tapahtumia.

Putket räjähtivät viime syyskuussa toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Venäjä on kutsunut räjäytyksiä kansainväliseksi terrorismiksi.

The New York Times on puolestaan uutisoinut yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden perusteella, että räjäytysten takana voisi olla ukrainalaismielinen ryhmä. Yhteyksistä Ukrainan hallintoon ei ole kuitenkaan nähty.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt räjäytyksistä Yhdysvaltoja. Yhdysvallat on kiistänyt väitteen ja pitänyt sitä valheellisena.

Aiemmin tänään venäläisdiplomaatti sanoi, että Venäjä saattaa hakea kompensaatiota räjäytyksistä. Hän ei kuitenkaan sanonut, keltä.

8.33: Venäjän joukkojen määrä Valko-Venäjällä vähentynyt

Venäjän joukkojen määrä Valko-Venäjällä on vähentynyt, sanoo Ukrainan rajavartiolaitoksen tiedottaja.

Tammikuussa oli Valko-Venäjällä tiedottajan mukaan 10 000 venäläissotilasta. Nyt niiden määrä on arviolta noin 4 000.

Pääosa maahan jääneistä sotilaista on sotaharjoituksissa.

6.39: Putin vaikuttaa uskovan yhä täyteen voittoon

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttaa yhä uskovan täyteen voittoon Ukrainassa, kirjoittaa sotaa tiiviisti seuraava amerikkalainen ajatushautomo ISW tuoreimmassa raportissaan.

Putin keskittyy ISW:n mukaan edelleen saavuttamaan alkuperäiset tavoitteensa sodassa pitkittyneen konfliktin kautta.

Neuvotteluratkaisuun Putin ei ole ryhtymässä, vaikka läntisessä keskustelussa nykyinen sotatilanne sitä vaatii tai tukee.

Jotta Putin lähtisi neuvottelemaan, Ukrainalta todennäköisesti vaadittaisiin useita menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä, ISW arvioi.

Ajatushautomo myös muistuttaa, että sotien lopputulemat määrittyvät usein sotatapahtumien perusteella.

Ja vaikka sotatapahtumat puoltaisivat Ukrainan voittoa, ei Putin saata siltikään hyväksyä realiteetteja.

5.52: Venäjä muuttaa Andiivkaa post-apokalyptiseksi paikaksi

Venäjä on muuttamassa Andiivkan kaupunkia post-apokalyptiseksi eli maailmanlopun jälkeiseksi paikaksi, kuvailee kaupungin sotilashallinnon johtaja Vitaliy Barabash.  

Ennen sotaa kaupungista asuneesta 30 000 asukkaasta on jäljellä noin 2 000. Andiivka sijaitsee Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

Ukraina on varoittanut, että Andiivkasta voi tulla seuraava Bahmut, josta on taisteltu verisesti jo kuukausia.

Barabashin mukaan Venäjä on kiihdyttämässä pommituksiaan, mikä pakottaa lähes sulkemaan etulinjan kaupungin.

Sunnuntai 26.3.

22.55: Venäjä: Kolme loukkaantunut ukrainalaisen dronen aiheuttamassa räjähdyksessä Venäjällä

Venäjän mukaan ukrainalainen Drone on aiheuttanut räjähdyksen, jonka seurauksena kolme ihmistä on loukkaantunut Venäjällä Tulan alueella. Alue sijaitsee noin 225 kilometriä Moskovan eteläpuolella. 

Venäjän viranomaiset kertovat venäläiselle TASS-uutistoimistolle, että drone oli täytetty räjähteillä. Kolmen asuinkorttelin väitetään vaurioituneen räjähdyksessä.

Ukraina ei ole komentoinut tapausta, eikä asiasta kertova CNN ole saanut riippumatonta vahvistusta tapaukselle.

20.52: EU valmis uusiin pakotteisiin, jos Valko-Venäjä ottaa vastaan Venäjän ydinaseet

EU on valmis asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjälle, jos maa ottaa vastaan taktisia ydinaseita Venäjältä, sanoo EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Borrell kirjoittaa Twitterissä, että ydinaseet merkitsisivät konfliktin vastuutonta laajentamista ja uhkaisivat Euroopan turvallisuutta. Borrell muistutti, että Valko-Venäjä voi vielä halutessaan kieltäytyä aseista.

Lue myös:

    Uusimmat