Mainos

Pariskunta piti kahta vankia – hakkasivat, kuristivat ja käskivät alastomia uhreja menemään kyykkyyn

Mies ja nainen on tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Helsingin Vallilan vapaudenriistojutussa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan tapahtumien selvittämistä vaikeutti poliisin "erittäin heikosti" suorittama esitutkinta.

Rikokset tapahtuivat viime vuoden lokakuussa pariskunnan asunnossa Sininauhasäätiön asuntolassa Mäkelänkadulla.

Syytteen mukaan mies ja nainen pitivät kahta ihmistä vankina kerrostaloasunnossa, pakottivat heidät riisuuntumaan ja pahoinpitelivät heitä.

Asuntolassa oli ympärivuorokautinen kameravalvonta. Oikeuden mukaan samassa kerroksessa sijaitsevasta kamerasta olisi voitu saada jutun kannalta oleellista tietoa siitä, mihin aikaan asuntoon on menty ja sieltä lähdetty.

Poliisi ei katsonut tallennetta

Poliisi ei kuitenkaan esitutkinnassa katsonut kyseisen kameran tallennetta. Tallenne on sittemmin tuhottu.

– Siten se seikka, ketkä ovat olleet asunnossa mihinkin aikaan ja ketkä ovat olleet sieltä poissa, jää yksin asianosasten keskenään täysin ristiriitaisten kertomusten varaan, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeuden mukaan sekä syytetyt että uhrit olivat tapahtumahetkellä hyvin päihtyneitä. Sen lisäksi että heidän kertomuksensa tapahtumien kulusta olivat keskenään ristiriitaisia, osa heistä myös kertoi eri asioita poliisin kuulusteluissa ja myöhemmin oikeudessa. Kertomukset olivat useassa kohdin ristiriidassa myös lääkärinlausuntojen tietojen kanssa.

Vankeuden kestosta kiistaa

Oikeuden mukaan jutussa on riidatonta, että uhrit menivät vapaaehtoisesti pariskunnan asuntoon 17. lokakuuta aamupäivällä. Asunnossa nelikko käytti huumausaineita ja niiksi luokiteltavia lääkeaineita.

Riidatonta oli myös se, että pariskunnan nainen ja uhrit poistuivat asunnosta 18. lokakuuta hieman ennen iltakymmentä. Pariskunnan mies oli jo aiemmin lähtenyt asunnosta.

Sen jälkeen poliisipartio löysi pahoinpidellyt uhrit asuntolan ala-aulasta ja heidät toimitettiin sairaalaan. Tuomittu pariskunta oli poistunut paikalta autolla, josta heidät löydettiin nukkumasta 19. lokakuuta. Nainen vietiin sairaalaan ja mies putkaan.

Kesti enintään viisi tuntia

Syyttäjä vaati kaksikolle tuomiota törkeästä vapaudenriistosta muun muassa sen takia, että vapaudenriisto olisi kestänyt noin 20 tuntia.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin näytetyksi, että vapaudenriisto alkoi vasta päivällä 18. lokakuuta ja päättyi samana iltana. Näin ollen oikeus katsoi sen kestäneen enintään viisi tuntia.

Oikeuden arvion mukaan uhrien vierailu asunnossa alkoi hyvin, mutta tilanne kiristyi, kun pariskunta alkoi syyttää uhreja heidän lääkkeidensä viemisestä. Silloin vierailu oikeuden mukaan "sai sellaisia piirteitä, jotka ovat johtaneet pahoinpitelyyn ja lopulta vapaudenriistoon."

Tekotapa "ei erityisen julma"

Oikeuden mukaan pariskunta esti uhreja lähtemästä asunnosta ja pahoinpiteli heitä. He muun muassa hakkasivat ja kuristivat uhreja. Lisäksi he käskivät uhreja riisumaan alasti ja menemään kyykkyyn, jotta mahdollisesti kehoon piilotetut lääkkeet tulisivat ulos.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut, että tekotapa olisi ollut erityisen julma. Näin ollen pariskunta tuomittiin kahdesta perusmuotoisesta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä.

Pariskunnan mies tuomittiin myös kanssasyytetyn naisen törkeästä pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan mies hakkasi naista nyrkein, poltti tätä tupakalla sekä viilsi häntä sukupuolielimiin. Rikokset tapahtuivat samoina päivinä pariskunnan asunnossa ja autossa.

tuomittiin yhteensä kahdeksasta syytteestä yhteensä kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Nainen sai seitsemästä syytteestä vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta, jonka oikeus määräsi ehdottomaksi. 

Otsikkoa korjattu: 24.5. kello 17:08 vaihdettu "kyykkäämään" tilalle "menemään kyykkyyn" ja kello 17:01 vaihdettu "pakottivat" tilalle "käskivät".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.