Syyttäjä: Joutsenossa leipomon pihalta kuolleena löytynyt mies oli huumekaupoilla – hakkasivat, potkivat ja kuristivat uhrin kuoliaaksi

Syyttäjän mukaan syytetyt hakkasivat, potkivat ja kuristivat uhrin kuoliaaksi. Lisäksi he veivät uhrilta lääkkeitä, puhelimen, skootterin ja kengät, syyttäjä sanoo.

Lappeenrannan Joutsenossa leipomon pihalta kuolleena löytynyt mies ja hänen murhastaan syytetyt neljä miestä tapasivat huumekauppojen takia, syyttäjä sanoo.

Murhasyytteen käsittely alkoi maanantaina Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Syytetyt ovat 25–39-vuotiaita. Uhri oli syntynyt vuonna 1996.

Poliisi on aiemmin kertonut, että henkirikos tapahtui perjantain 19.5. vastaisena yönä yhden ja puoli kahden välillä. Syyttäjän mukaan syytetyt matkasivat taksilla Imatralta Joutsenoon leipomon luo, mihin he olivat sopineet tapaamisen uhrin kanssa tarkoituksenaan ostaa tältä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä.

Syyttäjän mukaan miehet löivät ja potkivat uhria päähän ja muualle vartaloon sekä kuristivat tätä voimakkaasti.

–  Ottaen huomioon (uhrille) aiheutuneet vammat, (uhriin) on kohdistettu väkivaltaa hänen ollessaan puolustuskyvyttömänä ainakin osittain hänen maatessaan maassa ja myös tajuntansa menettäneenä. (Uhriin) kohdistetun väkivallan jälkeen hänet on jätetty yksin makaamaan maahan ulkopuolisten löydettäväksi ja häneltä on anastettu omaisuutta, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessaan.

Eivät vastanneet poliisin kysymyksiin

Syyttäjän mukaan uhri ei antanut aihetta teolle miltään osin. Syyttäjän mukaan henkirikos tehtiin erityisen raa`alla ja julmalla tavalla ottaen huomioon uhriin kohdistetun väkivallan laadun, määrän ja keston sekä vammojen laajuuden ja vakavuuden, mitkä syyttäjän mukaan osoittivat sinnikästä ja määrätietoista vahingoittamis- ja surmaamispyrkimystä.

–  Teko on hyvin todennäköisesti aiheuttanut (uhrille) huomattavaa kipua, tuskaa ja kärsimystä sekä pelkoa, mikä ei ole voinut jäädä vastaajilta huomaamatta ja ymmärtämättä. Vähintäänkin vastaajien on täytynyt pitää todennäköisenä asianomistajan kuolemaa häneen kohdistetun väkivallan seurauksena, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan yksi syytetyistä myönsi esitutkinnassa, että oli sopinut uhrin kanssa huumelääkkeiden kaupasta ja matkustanut leipomon luo muiden syytettyjen kanssa. 

Hän myönsi myös olleensa mukana uhrin kuolemaan johtaneessa tilanteessa ja vieneensä sen jälkeen uhrin skootterin asunnolleen, mutta kiisti itse käyttäneensä väkivaltaa. Muut kolme syytettyä eivät esitutkinnassa vastanneet mihinkään tapahtumienkulkua koskeneisiin kysymyksiin.

STT ei ole vielä saanut käräjäoikeudelta syytettyjen kirjallisia vastauksia, joista ilmenisi heidän kantansa syytteisiin.

Puhelimen hauissa "tappo tuomiot"

Syyttäjän mukaan miehet veivät uhrilta skootterin lisäksi lääkkeitä, matkapuhelimen ja kengät.

–  (Uhrin) matkapuhelin on jäänyt kadoksiin vastaajien heitettyä sen pois piakkoin teon jälkeen, skootteri on kuljetettu yhteisellä taksikyydillä tekopaikalta Joutsenosta Imatralle ja edelleen (yhden syytetyn) asunnolle. (Uhrin) jalassa olleet kengät ovat päätyneet (toisen syytetyn) käyttöön ja kengät on sittemmin vastaajien toimesta kadotettu/hävitetty, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä listaa haastehakemuksessa todisteina muun muassa televalvontatietoja, useita videotallenteita, dna-tuloksia sekä tilakuuntelutallenteen, jolla yksi syytetyistä puhuu naisystävänsä kanssa verisistä kengistä sekä siitä, miten suorittaa tuomiosta ensikertalaisena puolet. Samaisen naisystävän ja toisen syytetyn siskon puhelimilla oli myös tehty hakuja "tappo tuomiot" ja "bonny ja clide".

Syyttäjä vaatii kaikille neljälle syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Jos käräjäoikeus katsoisi kyseessä olleen tappo, syyttäjä vaatii siitä ja törkeästä ryöstöstä miehille noin 11 vuoden ehdotonta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat