Mainos

Parhaan kaverin isoveli käytti pikkutyttöä seksuaalisesti hyväkseen – uhri uskalsi kertoa tapahtumista vasta vuosien päästä

Rovaniemen hovioikeus on antanut tänään tuomion lähes kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet näytön puutteen vuoksi, mutta hovioikeus tuomitsi nyt 26-vuotiaalle miehen.

Tuomiolauselman mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö sai alkunsa Kajaanissa elokuussa 2005.

Tapahtuma-aikaan 7-vuotias tyttö oli tutustunut esikoulussa poikaan, josta oli tullut hänen paras ystävänsä. Tyttö oli usein mennyt esikoulun jälkeen ystävänsä luokse leikkimään.

Leikkeihin oli usein osallistunut myös pojan isoveli, tuolloin 15-vuotias poika. Tyttö ei muista, että kaverin kodissa olisi ollut tapahtumien aikaan aikuisia paikalla.

Istui leikeissä tytön päällä

Osassa leikeistä isoveli oli kohdellut tyttöä sopimattomasti.

Kerran tyttö kertoi leikkineensä kaverinsa kanssa koiraa siten, että kaverin isoveli oli ollut leikissä poliisina. Teinipoika oli ottanut tytön kiinni ja laittanut hänet maahan ja istunut tytön päälle. Poika ei ollut päästänyt tyttöä pois ja tytöstä tuntui, että tilanne oli kestänyt pitkään.

Toisella kerralla teinipoika oli halunnut leikkiä valokuvaajaa siten, että tyttö ja hänen kaverinsa olivat leikkineet olleensa lomamatkalla ja isoveli otti heistä kuvia. Isoveli kuvasi ystävyksiä yhdessä ja erikseen.

Jossain vaiheessa teinipoika oli pyytänyt pikkuveljeään poistumaan tilanteesta ja pyytänyt sen jälkeen tyttöä riisuuntumaan. Tyttö oli ottanut paidan päältään ja hänelle oli jäänyt toppi ylleen. Teinipoika otti väkisin legginssit tytön jalasta pois.

Tilanne oli pelottanut tyttöä ja hän oli pyrkinyt tilanteesta mahdollisimman pian pois.

Kuvasi ja kosketteli tyttöä

Tilanne paheni pikkuhiljaa.

Kerran tyttö oli mennyt kaverinsa luokse koulun jälkeen tekemään kotitehtäviä. Teinipoika pyysi tytön olohuoneeseen ja kaatoi tytön väkisin sohvalle. Teini peitti tytön pään viltillä ja otti tytön housut pois.

Teinipoika oli ottanut puhelimellaan kuvia tytön paljaasta alapäästä. Tilanne oli päättynyt siihen, kun tytön kaveri oli tullut paikalle.

Erään kerran teini oli ottanut tytön väkisin syliinsä ja kosketellut tyttöä jalkojen välistä. Toisella kerralla teinipoika oli ottanut tytön väkisin syliin ja kurkistanut tytön hameen alle. Tähän syyksi teini oli kertonut sen, että oli halunnut katsoa tytön kaunista hametta.

Tilanteet jatkuivat vuoteen 2007.

Tyttöä oli alkanut pelottaa, eikä hän enää halunnut käydä leikkimässä kaverinsa luona. 

Tyttö masentui myöhemmin

Tapahtumat alkoivat vuosien aikana siirtyä tytön mielessä taka-alalle, eikä hän muistanut niitä ennen kuin masentui ollessaan 6. luokalla.

Tyttö oli tuolloin pohtinut syitä masentumiseensa. Hiljalleen muistikuvat kaverin luona tapahtuneiden leikkihetkien kauheasta kääntöpuolesta alkoivat muistua mieleen.

Tyttö kertoi tapahtumista ensimmäisen kerran kaverilleen ollessaan 13-vuotias. Tytön mukaan hän ymmärsi silloin ensimmäistä kertaa, mitä oli oikein tapahtunut. Hän oli häpeissään, eikä halunnut äitinsä tietävän tapahtuneesta.

Tyttö pelkäsi, että häntä syytettäisiin tapahtuneesta. Lopulta tyttö uskalsi kertoa tapahtumista myös äidilleen.

Terapia toi tapahtumat mieleen

Kainuun käräjäoikeus ihmetteli, minkä vuoksi tyttö kertoi tapahtumista vasta kuusi vuotta tapahtuneen jälkeen, vuonna 2013.

Tyttö teki asiasta rikosilmoituksen vasta viime vuonna. Tyttö kertoi, että tapahtumat palautuivat hänen mieleensä vasta säännöllisen terapian myötä.

Kuulusteluissa jo aikuisikään ehtinyt poika kiisti syytökset ja kertoi, ettei muistanut tapahtuma-ajalta mitään, koska oli joutunut vakavaan auto-onnettomuuteen. Hän muistaa ainoastaan päässeensä 9. luokalta ja omistaneensa puhelimen, jossa oli valokuvausmahdollisuus.

Koska vastaaja oli menettänyt muistinsa ja näyttö perustui ainoastaan tytön kertomukseen, käräjäoikeus hylkäsi syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovi tuomitsi ehdollista

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Rovaniemen hovioikeuteen, joka antoi tapauksesta tänään tuomionsa. 

Hovioikeudessa kuultiin tapauksen tiimoilta kolmea uutta todistajaa. Hovioikeuden ratkaisun perustelut ovat osin salaisia.

Tuomion perusteluiden julkisen osan mukaan hovioikeus katsoo, että tapauksessa ei ole ilmennyt seikkoja, jonka vuoksi tytön kertomuksen uskottavuutta olisi aihetta epäillä. 

Oikeus tuomitsi nyt 26-vuotiaalle miehelle kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi hänen maksettavakseen määrättiin oikeudenkäyntikulut ja uhrille 3500 euroa kärsimyksestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.