Paratiisisaarella puhkesi täysi kaaos

Video näyttää mellakoiden jäljet Uudessa-Kaledoniassa 0:34
Tältä näyttää mellakoiden runtelemassa Nouméassa.

Toisella puolella maapalloa sijaitsevan Uuden-Kaledonian saarella on mellakoitu viikon ajan. Ranskan hallinnoimalla alueella tilannetta kuvaillaan jo sisällissodaksi. 

Ranskan hallinnoimassa Uudessa-Kaledoniassa saaren asukkaat ovat protestoineet Ranskan hallituksen tekemiä lakimuutoksia. Ranska antoi hiljattain äänioikeuden Uuden-Kaledonian vaaleissa henkilöille, jotka ovat oleskelleet saarella vasta vähän aikaa. 

Saaren alkuperäisasukkaat, kanakit, pelkäävät lakimuutoksen lisäävän entisestään ranskalaisten valtaa alueella. 

Kanakeita edustava aktivisti Viro Xulue vetosi Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, että peruuttaisi lain voimaantulon. 

– Hän elää rauhassa Pariisissa. Siellä on siistiä. Hän juo pienen viininsä Ranskasta. Pienen valkoisen viininsä Bordeaux’sta. Täällä me juomme… En tiedä, joskus emme juo laisinkaan, Xulue sanoi Reutersille

Hän kuvailee ihmisten olevan saarella peloissaan. Ranskan ja alueen alkuperäisasukkaiden välinen tilanne on ollut tulenarka jo vuosikymmeniä. 

– Hallitus ministereineen tuo takaisin sodan tänne Uuteen-Kaledoniaan. Kyllä, voin vahvistaa, että olemme takaisin vuosien 1984 ja 1988 sisällissodassa. 

Useita kuolleita

Kanakit aloittivat väkivaltaiset mielenosoitukset viime viikolla pian lakimuutoksen jälkeen. 

Tämän jälkeen Ranska julisti saarelle hätätilan ja lähetti turvallisuusjoukkoja paikallisen poliisin tueksi. Uutistoimisto AP:n mukaan saarelle on lähetetty Ranskasta noin 1000 ylimääräistä rauhanturvaajaa antamaan hätäapua. Alueella oli valmiiksi noin 1700 ranskalaista turvallisuusjoukon jäsentä.

Uutistoimisto AP kertoo, että mellakoissa on loukkaantunut pelkästään viime torstain aikana ainakin 60 turvallisuusjoukon jäsentä. Reutersin tietojen mukaan kuusi ihmistä on kuollut. Myös poliiseja kerrotaan kuolleen.

BBC kertoi viikonloppuna, että 200 ihmistä on pidätetty levottomuuksissa.

Mellakointi saaren pääkaupungissa Nouméassa on kohdistunut yrityksiin sekä kauppoihin. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin jo noin 150 yritystä on ryöstetty ja poltettu.

Artikkelin yläosassa olevalla videolla näkyy, kuinka lukuisia autoja lojuu poltettuina autokauppojen pihoilla ja teiden varsilla. 

Reuters kertoo, että kanakit muodostavat vuoden 2019 väestönlaskennan perusteella hieman yli 40 prosentin osuuden Uuden-Kaledonian väestöstä. Monet heistä ovat olleet voimakkaasti sitä mieltä, että suhteet Ranskaan pitäisi katkaista. Kansanäänestykset maan itsenäisyydestä eivät ole kuitenkaan päättynyt kanakien toivomaan lopputulokseen.

Ranska sulki TikTokin

Viime viikon loppupuolella Ranskan viranomaiset kertoivat havainneensa koordinoidun sosiaalisen median kampanjan, jossa väitettiin, että ranskalaiset poliisit olisivat ampuneet itsenäisyyttä kannattavia mielenosoittajia Uudessa-Kaledoniassa. 

Ranska esti tämän jälkeen TikTokiin pääsyn Uudessa-Kaledoniassa.

Ranskassa lakimuutosten vastustaminen on saanut kannatusta solidaarisuusmielenosoituksissa. Muun muassa Pariisissa palestiinalais-mielisessä mielenosoituksessa näkyi viikonloppuna myös Kanak-lippuja.

Uusi-Kaledonia sijaitsee Tyynellämerellä Australian itäpuolella. Noin kaksi kertaa Uudenmaan kokoisella alueella on noin 260 000 asukasta.

Lue myös:

    Uusimmat