Sri Lankassa presidentin toimiston eteen majoittuneet mielenosoittajat uhmaavat ulkonaliikkumiskieltoa

Sri Lankassa ulkonaliikkumiskieltoa uhmaavat mielenosoittajat ovat majoittuneet presidentin toimiston ulkopuolelle. 

Mielenosoittajilla on selkeä vaatimus.

–  Me haluamme päästä koko (presidentti Gotabaya) Rajapaksan klaanista, koska he ovat niin, niin korruptoituneita, sanoi eräs aktivisti uutistoimisto AFP:lle tänään.

Twitterissä presidentti sanoo, että kaikkien srilankalaisten on aika yhdistää voimansa taloudellisten, sosiaalisten ja poliittisten haasteiden voittamiseksi.

Pääoppositiopuolue SJB sen sijaan toisti, ettei se osallistu mihinkään hallitukseen niin kauan kuin Rajapaksa jatkaa presidenttinä. Puolueen päätös ei ole muuttunut edes sen jälkeen, kun pääministerinä toiminut presidentin veli Mahinda Rajapaksa erosi virasta maanantaina.

Protestien taustalla on muun muassa se, että Sri Lanka on ajautunut koko itsenäisyytensä ajan pahimpaan talouskriisiin. Maassa on ollut kuukausia puutteita ruuasta, polttoaineista ja lääkkeistä. Väkivaltaisuuksia on puhjennut presidentin kannattajien ja vastustajien välillä.

Kriisi kärjistyi entisestään maanantaina, kun hallinnon kannattajat hyökkäsivät viikkoja rauhanomaisesti presidentin eroa vaatineiden mielenosoittajien kimppuun.

Kostona väkijoukot sytyttivät eri puolilla maata tuleen kymmeniä vallassa olevan puolueen poliitikkojen koteja.

Paavi vetosi rauhan puolesta ja kehotti kuuntelemaan ihmisten toiveita

Vuonna 2020 Rajapaksan hallinto palautti voimaan presidentin perustuslaillisen oikeuden nimittää ja erottaa ministerit ja tuomarit.

– Vihaisten väkijoukkojen varjolla yllytetään väkivaltaan, jolloin sotilashallintoa voidaan vahvistaa, tviittasi SJB-puolueen johtaja Sajith Premadasa.

– Oikeuvaltio pitää säilyttää perustuslain avulla, ei aseiden avulla. On aika antaa kansalaisille valtaa, ei vähentää sitä heiltä, Premadasa lisäsi.

Paavi Franciscus vetosi tänään rauhan puolesta Sri Lankassa. Hän myös kehotti viranomaisia kuuntelemaan ihmisten toiveita.

Poliiseille määräys käyttää kovia ammuksia

Sri Lankan poliisi on määrätty käyttämään kovia ammuksia estämään "anarkiaa", kertoi viranomaislähde AFP:lle tänään. Lähteen mukaan levottomuuksissa ei enää ole kyse spontaanista vihan ilmauksesta, vaan organisoidusta väkivallasta.

Ulkonaliikkumiskiellosta ja turvallisuusjoukkojen ampumismääräyksestä huolimatta presidentin sukulaisen hotelliksi sanottu rakennus sytytettin tuleen tiistai-iltana. Lisäksi poliisi sanoi ampuneensa ilmaan kahdessa paikassa hajottaakseen väkijoukot, jotka yrittivät sytyttää tuleen ajoneuvoja.

Poliisin mukaan kahdeksan ihmistä on kuollut ja yli 200 loukkaantunut alkuviikon väkivaltaisuuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat