Väkivaltaiset mielenosoitukset vaatineet ihmishenkiä Chilessä, maan presidentti viljelee sotatermejä puheissaan – vieläkö maahan on turvallista matkustaa?

Chilen kaduilla autot palavat ja levottomuuksien uhriluku nousee - kysymme Suomen-Chilen suurlähettiläältä, onko  maahan enää turvallista matkustaa 7:03

Chilen mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset ovat vaatineet jo yli kymmenen ihmisen hengen. Maan presidentti Sebsatian Piñera kuvailee maan olevan ajautumassa "sotaan leppymätöntä ja voimakasta vihollista vastaan." MTV Uutiset Live soitti Suomen Chilen-suurlähettiläälle Eija Rotiselle ja kysyi, millainen tunnelma pääkaupunki Santiago de Chilessä vallitsee. 

Maanantaiaamun valjetessa Chilessä mellakoiden vaatimaksi uhriluvuksi kerrottiin jo yksitoista ihmistä. Viimeisimmät viisi ihmistä kuoli vaatetehtaassa sytytetyssä tulipalossa. Lisäksi 1500 ihmistä on pidätetty. Rakennuksia on tuhoutunut yhteenottojen jäljiltä ja Santiago on osittain lamaantunut tapahtumista. Julkinen liikenne toimii osittain. Santiagon liikenneviranomaisten mukaan voi kulua viikkoja tai kuukausia, ennen kuin kaikki metrolinjat ja -asemat saadaan palautettua käyttöön. 

– Erittäin monia metroasemia on poltettu. Kauppoja on ryöstetty ja poltettu. Kaupat ja bensa-asemat ovat kiinni. Iltapäivisin toiminta aktivoituu, aamut ovat rauhallisempia, kuvailee tunnelmaa Suomen Chilen-suurlähettiläs Eija Rotinen maanantaipäivänä.

Lisäksi ainakin kaksi lentoyhtiötä on perunut ja aikatauluttanut uusiksi lentojaan sunnuntaina ja maanantaina, kertoo The Guardian.

Mielenosoitukset alkoivat perjantaina ja yltyivät pian osittain väkivaltaisiksi. Syynä oli metrolippujen hintauudistus, mutta julkisen liikenteen lippujen hinnannousu on vain jäävuoren huippu. Vaikka presidentti perui lippu-uudistuksen mielenosoitusten alettua, mellakat jatkuvat yhä. Kyse on suuremmasta ongelmasta: Ihmiset ovat tyytymättömiä ja turhautuneita elämisen kalleudesta Chilessä, jossa toimeentulo ei jakaudu tasan.

Maan pääkaupunki Santiagon metropolialueelle ja yhdeksään muuhun maakuntaan on julistettu poikkeustila. Sotilaita on nyt komennettu kadulle ensimmäisen kerran sitten Augusto Pinochetin vuosien 1973–1990 diktatuurin. 

Suurlähetystön väki on kuitenkin päässyt töihin ongelmitta.

– Toistaiseksi toimistolla olemme pystyneet olemaan suhteellisen rauhallisesti, mutta toki seuraamme jatkuvasti, onko liikkuminen turvallista. 

Presidentti viittasi sota-termillä vandalismiin, ei sisällissotaan

Rotinen itse ei ole todistanut väkivaltaisuuksia, vaan seurannut tapahtumia pääasiassa median kautta.

Chilen presidentti Sebastian Piñera sanoi maanantaina maan olevan ajautumassa sotaan "leppymätöntä ja voimakasta vihollista vastaan." Rotinen arvioi kyseessä olleen lähinnä metafora. 

– Hän viittasi sillä vandalismiin. Kysymyksessä ei olisi mikään sisällissota, vaan että rauhanomaiset ihmiset ja viranomaiset ovat vandalismia vastaan. 

Armeijan komentaja Javier Iturriaga on ollut lausuntojensa suhteen hillitympi. Hän kuvaili Santiagoa rauhalliseksi ja painotti, että hän on onnellinen eikä sodassa kenenkään kanssa.

Chileen voi yhä matkustaa varovaisuutta noudattaen, arvioi suurlähettiläs

Suurlähetystön tietojen mukaan Chilessä asuu pysyvästi noin 200 suomalaista, minkä lisäksi vajaat 200 suomalaisturistia on jättänyt Ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoituksen.

Suomen Chilen-suurlähetystön verkkosivuilla oleva matkustustiedote on päivitetty viimeksi lokakuun alussa. Tiedottessa todetaan, että "Chile on suhteellisen turvallinen matkailumaa" ja että "maan poliittinen tilanne on vakaa." Rotinen pitää maata edelleen turvallisena, tietyin ohjeistuksin.

– Kyllä se periaatteessa pitää paikkansa, mutta siellä myös sanotaan, että täytyy välttää suuria väkijoukkoja ja seurata viranomaisen viestintää. 

Voiko Chileen siis edelleen matkustaa, jos matka on varattuna?

– Sanoisin näin, mutta erittäin varovainen pitää olla, Rotinen arvioi.

Suomen Chilen-suurlähetystö ohjeistaa matkailijoita ja Chilessä asuvia suomalaisia myös sosiaalisessa mediassa Facebookissa ja Twitterissä. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan tiiviisti myös paikallista mediaa.

Chilen ex-presidentti vaatii toimia rauhan eteen

Maanantaina ensimmäistä kertaa Chilen tilanteesta jyrähti myös YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja, Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet

– Olen hyvin huolissani ja surullinen nähdessäni väkivallan, tuhon, kuolemat ja vammat Chilessä. Vaadin hallitusta tekemään yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa ratkaisujen löytymiseksi rauhan tuomiseksi, Bachelet kirjoittaa. 

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat