Mainos

Papua-Uudessa-Guineassa hyökyaallon uhrien määrä kasvaa

Papua-Uuden-Guinean pohjoisrannikolle iskeneiden hyökyaaltojen pelätään surmanneen ainakin 3000 ihmistä eli lähes kolmanneksen alueen asukkaista. Pelastustyöntekijät ovat löytäneet jo yli tuhat ruumista. Yli 6000 ihmistä on jäänyt aaltojen vuoksi kodittomaksi.

Kolme valtavaa hyökyaaltoa iski perjantai-iltana Aitapen kaupungin länsipuolelle ja tuhosi ainakin seitsemän kylää, kun meren ja Sissanon laguunin väliselle alueelle rakennetut asumukset jäivät aaltojen alle. Aallot, joista suurin oli noin kymmenen metriä korkea, osuivat rannikolle noin 30 kilometrin leveydellä.

Tänään kadoksissa oli edelleen tuhansia ihmisiä, joista monien arveltiin paenneen loukkaantuneina läheisille vuorille. Valtava määrä ruumiita lojui silpoutuneiden puiden ja romuttuneiden rakennusten joukossa sekä kellui Sissanon laguunissa, kertoi Länsi-Sepikin alueen kuvernööri John Tekwie.

Onnettomuuden laajuuden selvitessä alueen asukkaiden auttaminen vauhdittui ja paikalle oli saapunut apujoukkoja ja tarvikkeita mm. Australiasta, Uudesta-Seelannista, Etelä-Koreasta sekä Japanista.

Lapset uhreina

Hyökyaaltojen uhreiksi joutuivat erityisesti vauvat ja lapset, jotka eivät ehtineet juosta vettä pakoon ja jotka olivat liian pieniä kiivetäkseen puihin turvaan.
-Monet lapset ovat kadonneet. Sairaalaan saapuu paljon loukkaantuneita aikuisia, mutta ei lapsia, kertoi katolinen pappi Augustine Kulmana maanantaina. Vanimon sairaalan johtajan John Novetten mukaan lapsia menetettiin paljon, koska onnettomuuden sattuessa oli vapaapäivä ja lapset olivat kotona.

Tauteja pelätään

Pelastustyöntekijät pelkäävät, että alueen seuraava vitsaus on kuumassa ilmanalassa nopeasti leviävät taudit. Onnettomuusalueella löyhkäävät mätänevät ruumiit, joita eläimet ovat jo alkaneet syödä. Paikalle lennätetyt auttajat hautasivatkin ruumiita arkuitta niiden löytösijoille mahdollisimman nopeasti.

Trooppisessa ilmastossa myös monet pikkuvammat aiheuttavat helposti vakavia tulehduksia ja pelastustyöntekijät pelkäsivät vuorille paenneiden loukkaantuneiden menehtyvän nopeasti.
-Laguunin kalat ja ravut kuolevat, koska ruumiit ovat saastuttaneet veden niin pahoin, kertoi paikallisviranomainen Dickson Dalle Australian radiossa.

Hyökyaallot aiheutti rannikon edustalla tapahtunut maanjäristys, joka oli Papua-Uuden-Guinean seismologian laitoksen mukaan voimakkuudeltaan seitsemän richteriä. Australialaiset asiantuntijat ovat varoittaneet jälkijäristyksistä, jotka voivat aiheuttaa alueella uusia hyökyaaltoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.