Paperisota viivytti SPR:n lääkeapua lähi-Venäjälle

Suomen Punaisen Ristin lääkeapu Venäjän Karjalaan ja Murmanskiin alueelle pääsee käynnistymään vasta lähiviikkoina. Syynä on tammikuusta asti jatkunut paperisota, joka koski lääkeavun ostoon liittyvää rahaliikennettä.

Viime vuonna voimaan tulleen määräyksen mukaan venäläisyritykset eivät saa ottaa vastaan ulkomailta rahaa humanitaarisen avun ostoihin ilman maan keskuspankin erikoislupaa. Luvan heltiäminen kesti reilut kolme kuukautta.

SPR:n kansainvälisen avun suunnittelijan Pentti Tammisen mukaa tieto vaatimuksesta tuli yllätyksenä ja hidasti avustusoperaatiota. Toinen vaihtoehto olisi ollut hankkia lääkkeet länsimarkkinoilta.
-Silloin tarvitaan Venäjän terveysministeriön hyväksyntä, joka on vähintään yhtä pitkä prosessi.

SPR aikoo toimittaa peruslääkkeitä 45:een lääkepulasta kärsivään Karjalan ja Murmanskin alueen sairaalaan ja lastenkotiin. Apu sisältää antibiootteja, puhdistustarpeita sekä kipu- ja nukutuslääkkeitä.
Tavarat hankkii Venäjän markkinoilta Karjalan tasavallassa toimiva valtionyhtiö Karelfarm, joka voitti SPR:n talvella järjestämän tarjouskilpailun. Ensimmäisen erän on tarkoitus lähteä liikkeelle lähiviikkoina.

Omat lääkkeet

SPR:n tämänkertaisen lähialueoperaation kustannusarvio on viitisen miljoonaan markkaa, joista 3,5 miljoonaa markkaa käytetään lääkeostoihin.
-Lääketilanne on melko huono. Sairaaloilla on yleensä välttämättömät lääkkeet, mutta erikoislääkkeet potilaan on hankittava itse, Karjalan sairaaloita kiertänyt Orvokki Iso-Möttönen kertoo.

Hän muistuttaa, että Venäjältä voi ostaa kaikenlaisia lääkkeitä, mutta sairaalat eivät rahapulassaan siihen kykene.
-Muurmanskin alueella sairaaloilla on keskimäärin kolmannes niiden tarvitsemista lääkkeistä. Sairaalat kyselevät antibioootteja ja kipulääkkeitä, tarvekartoitusta alueella tekevä Kaija Ilkka sanoo. SPR käyttää rahansa lääkkeiden lisäksi ruoka-apuun, ja avun perillemenon valvontaan. Ulkoministeriö myönsi hankkeeseen viime syksynä neljä miljoonaan markkaa sen jälkeen kun Venäjän talousahdinko oli jälleen pahentunut.

Länsiavun toimittaminen Venäjälle on aiemminkin törmännyt erilaisiin byrokraattisiin pulmiin. Mm. erä SPR:n sairaalasänkyjä joutui pari vuotta sitten Venäjän tullin takavarikkoon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat