Mainos

Paperin sovintoesitystä odotetaan lauantaina

Ratkaisu paperiteollisuuden neuvotteluissa on jäämässä viime tinkaan. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius sanoo, että sovintoon yritetään päästä lauantaina. Ruotsin paperiliitto ilmoitti tänään laajentavansa ylityökieltoa useisiin tehtaisiin ellei sopimukseen päästä ennen tämän kuun 25. päivää.

SAK:laisen Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelut työkiistassa jatkuivat tänään nihkeästi. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius valmistelee sovintoesitystään lauantaiksi. Saloniuksella olisi ollut mahdollisuus vielä tänään lykätä lakonalkua kahdella viikolla, mutta hän kieltäytyi.

- Tätä asiaa on niin monta kuukautta osapuolten välillä jauhettu, että tämä on jo päätöksenteon paikka, Salonius perustelee.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työkiistojen sovittelu jatkuu huomenna valtakunnansovittelijan johdolla.

Paperiliitto on ilmoittanut aloittavansa sunnuntai-iltana keskiviikkoaamuun kestävän lakon kaikissa Suomen paperitehtaissa. Koneiden alasajo alkaisi ensin illalla sellutehtaissa ja aamuyöllä paperi- ja kartonkikoneilla. Ellei ratkaisua saada aikaan, työnantajia edustava Metsäteollisuus aloittaa ensi keskiviikkona kahden viikon työsulun, joka vaikuttaisi myös monien muiden teollisuus- ja kuljetusalojen toimintaan.

Paperiliitolle konfliktissa on vielä auki monta periaatekysymystä. Erityisesti työntekijäpuolta harmittavat Metsäteollisuuden vaatimukset sairausajan karenssista ja ulkopuolisen työn käytöstä.

Jos lakko alkaa, tukitoimia mietitään ensi viikon alkupuolella.

Yleislakkokin mainittu

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola ei ole sulkenut yleislakkoakaan pois keinovalikoimasta.

- Tottakai SAK:lla ja palkansaajilla on kaikki välineet käytössään, mutta se on hyvin epätodennäköinen enkä siis pidä sitä todennäköisenä vaihtoehtona, Huutola sanoo.

Huutola kuitenkin pehmentää puheitaan yleislakon mahdollisuudesta.

- Väläyttely yleislakonuhalla taisi olla lapsus. Tässä tilanteessa se on sama kuin heittäisi bensaa tuleen. Se vain kertoo siitä kuinka ylikierroksilla tässä käydään, hän toteaa.

Ruotsi uhkaa laajentaa ylityökieltoja

Ruotsin paperiliitto on uhannut laajentaa ylityökiellon koskemaan kaikkiaan 16 tehdasta Ruotsissa. Ylityökielto alkaa 25. päivä toukokuuta ja se kestää kesäkuun alkuun saakka.

Ylityökiellossa ovat toukokuun 25. päivä lähtien StoraEnson, M-Realin, Metsä Tissuen ja Ahlstromin tehtaat.

Jo viime viikolla Ruotsin paperiliitto julisti ensimmäiset ylityökiellot paperitehtaisiin tukena Suomen paperiliiton työehtosopimuksia koskeville neuvotteluille.

STTK vaatii hallitukselta toimia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on vaatinut hallitusta puuttumaan paperialan työkiistaan.

STTK:n liittovaltuustossa puhuneen Mäenpään mielestä Metsäteollisuus on lähtenyt ristiretkelle kolmikantaista tupo-järjestelmää vastaan. Mäenpää perääkin hallitukselta toimia järjestelmän säilyttämiseksi

Yleislakkoa puheenjohtaja ei kuitenkaan kannata. Hänen mielestään muita keinoja harkittava vasta sitten, jos sopua ei neuvottelemalla löydy.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.