Mainos

Paperin sopimuskiista jatkuu

Paperiliitto on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Myös edellinen sovintoehdotus kiistassa kaatui Paperiliiton vastustukseen. Pääministeri Matti Vanhanen vetoaa paperikiistan osapuoliin neuvottelujen jatkamiseksi.

Paperitehtaalla (arkistokuva)

Paperiteollisuuden työtaistelut jatkuvat. Kiistan jatkuminen varmistui Paperiliiton valtuuston hylättyä yksimielisesti valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen.

Työnantajajärjestö ilmoitti jo ennen valtakunnasovittelijan asettamaa määräaikaa hyväksyvänsä esityksen.

Kiistaa sovitellaan jatkossa erityisessä sovintolautakunnassa. Valtakunnansovittelija aikoo ensi viikolla esittää lautakunnan perustamista.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahosen mukaan sovintoesitys ei tuonut riittäviä parannuksia keskeisiin kiistakysymyksiin. Paperiliitton valtuusto katsoi, että sekä ulkopuolisen alihankintatyön että juhannus- ja jouluseisokkien osalta riitävää vastaantuloa ei tapahtunut. Työaikoihin olisi tullut muun muassa työnantajan määräämät 12 tunnin viikonloppuvuorot.

Metsäteollisuus on ilmoittanut aloittavansa uuden viikon pituisen työsulun.

Vanhanen vetoaa kiistan osapuoliin

Pääministeri Matti Vanhanen vetoaa paperikiistan osapuoliin, että neuvotteluja jatketaan. Muuton hänen mielestään on olemassa erittäin suuri riski sille, että suomalainen sovittelujärjestelmä katoaa. Sillä taas voisi olla arvaamattoman kielteisiä vaikutuksia.

Vanhanen kertoi illansuussa ottaneensa tiedon Paperiliiton kielteisestä vastauksesta valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen erittäin pettyneenä ja yllättyneenä.

Vanhanen pahoitteli, että paperikiista on jo tähän mennessä aiheuttanut kansantaloudelle suuria menetyksiä. Nyt hänen mielestään pelättävissä on, että kiista jatkuu todella pitkään.

Riski yllättyi päätöksestä

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski yllättyi Paperiliiton hylkäävästä päätöksestä.

- Uskomatonta, että Paperiliitto hylkää sovintoesityksen, joka oli niin pitkälle viety. Näyttää siltä, että Paperiliiton päättäjät eivät ole vieläkään ymmärtäneet toimintaympäristön muutosta Suomessa ja paperiteollisuudessa, Riski arvosteli.

Riski muistutti, että sovintoehdotusta viilattiin yhdessä ja keskusjärjestöistä sekä EK että SAK antoivat sille tukensa. Ilmassa oli rohkaisevia merkkejä.

Hänen mukaansa paperityöntekijät ovat juuttuneet menneeseen maailmaan. Työnantajat ajavat asioita, joista on muilla aloilla pystytty sopimaan jo kauan sitten.

- Tässähän paperityöntekijät sahaavat omaa oksaansa. Ei heillä ole enää sellaista turvattua asemaa enää kuten joskus on ollut. Se pitäisi ymmärtää ja tehdä näitä alalle välttämättömiä uudistuksia.

Sekä Riski että SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vetosivat tiistaina sovintoesityksen jättämisen jälkeen sovun löytymisen puolesta. SAK:sta ei haluttu tänään kommentoida sovintoesityksen kaatumista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 23.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.