Paperiliitto ja TU mukaan UPM:n työnseisaukseen

Puuliiton ja Toimihenkilöiden vuorokauden kestävä lakko alkaa kuudelta huomisaamuna. Mielenilmaus lamauttaa kaiken tuotannon työpaikoilla.

SAK:lainen Paperiliitto ja STTK:lainen Toimihenkilöunioni osallistuvat UPM-Kymmenen puuteollisuuden vuorokaudeksi pysäyttävään mielenilmaukseen. Liitot yhtyvät näin SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton viime viikolla ilmoittamaan työnseisaukseen.

Puuliiton ja Toimihenkilöiden kuudelta huomisaamuna alkava lakko kestää 24 tuntia. Se koskee kaikkia UPM-Kymmene Woodin 22 työpaikkaa. Niissä on työntekijöitä noin 3500. Toimihenkilöitä työnseisaukseen osallistuu vajaat 300. UPM:n Paperiliittoon kuuluvat työntekijät aloittavat 24 tuntisen mielenosoituslakon torstaiaamuna kuudelta. Työntekijöiden poistuessa työpaikoiltaan kaikki tuotannollinen toiminta pysähtyy. Työnseisaukseen osallistuu noin 7500 UPM:n paperiliittolaista työntekijää.

Paperiliiton mielenilmaus on vastalause yhtiön puutuotealalla toteutettaville työvoimajärjestelyille. Se on samalla tuen ilmaus Puu- ja erityisalojen liiton sekä Toimihenkilöunionin jäseniä koskeville laajoille irtisanomisille. Lomautettavat ovat lähinnä mekaanisen metsäteollisuuden piirissä työskenteleviä Puuliiton jäseniä. Lakon syynä on liittojen mukaan UPM:n harjoittama henkilöstöpolitiikka ja irtisanomiset. UPM aikoo yt-neuvotteluiden tuloksena vähentää 672 työntekijää lopettamalla Kuopion ja Viialan vaneritehtaat ja Aureskosken sahan. Kajaanin ja Alholman sahojen henkilöstö karsitaan puoleen.

Liitot peräävät UPM:n arvoja

Työntekijät katsovat UPM:n rikkovan omia, yhtiössä yhteisesti hyväksyttyjä toimintaperiaatteita ja konsernin itsensä mainostamaa yhteiskuntavastuuta. Paperiliiton ammattiosasto muistuttaa tiedotteessaan UPM:n hyväksymistä toimintaperiaatteista, joissa korostetaan avoimuutta, luottamuksellisuutta sekä sosiaalista vastuuta. "Jos liiketoimintaympäristön muutokset uhkaavat johtaa työvoiman vähentämistoimenpiteisiin, pyritään työntekijät sijoittamaan uudelleen yhtiön piirissä, tarvittaessa kohtuullisen uudelleenkoulutuksen avulla. Työhyvinvointi ja motivaatio ovat keskeisiä UPM-Kymmenelle", ammattiosasto 44 siteeraa yhtiön ohjeita.

Työntekijät katsovat, että henkilöstöpolitiikkaa olisi voitu hoitaa paremmin, koska yhtiön tilanne on ja paranee koko ajan nähtävissä olevan kysynnän ja hintatason myönteisen kehittymisen vuoksi. Paperiliitosta muistutetaan, että UPM:n tammi-syyskuun liikevoitto on ollut yhtiön oman osavuosikatsauksen mukaan 442 miljoonaa euroa. Mielenilmausten tavoitteena on myös muistuttaa työnantajaa irtisanottaviksi joutuvien jälkihoitopakettien tarpeellisuudesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat