Mainos

Paperikiistan ratkaisu venyy - tehtaiden alasajot alkaneet

Ratkaisu huomenna uhkaavan valtakunnallisen paperilakon alkamisesta tai peruuntumisesta venyi tänään myöhäiseen iltaan tai yöhön. Osapuolet arvioivat, että viimeiset riita-asiat eivät selviä ilman valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen ratkaisuehdotusta.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n työvaliokunta kokoontui myöhään illalla käsittelemään lakkotilannetta. Työvaliokunnassa haettiin tiettävästi jonkinlaisia raamia sille, millaisia ratkaisuja teollisuuden neuvottelijat voivat tehdä Nokian Paperin kunnossapitokiistassa.

Paineet riidan ratkaisemiseksi kasvoivat pitkin iltaa, kun tehtaiden alasajo alkoi. Sellutehtaita ajettiin alas jo alkuillasta, ja paperitehtaiden pysäyttämiseen ryhdyttiin noin kymmenen maissa illalla.

Jos riita ei ratkea yön aikana, koko maan paperiteollisuus pysähtyy aamulla kello kuusi. Lakossa olisi 27 000 työntekijää ja se pysäyttäisi noin 50 paperi-, sellu-, kartonki- ja paperinjalostustehdasta.

Teollisuus laskee, että lakko aiheuttaisi päivässä 170 miljoonan markan menetykset.

Työehdoista ei erimielisyyttä

Valtakunnansovittelija kertoi illalla, että huoltomiesten varsinaiset työehdot oli saatu sovittua ja jäljellä oli joitakin juridisia ongelmia.

Hän toivoi, että osapuolet pystyisivät sopimaan keskenään niin monista asioista kuin mahdollista. Harkitsen myöhemmin sovintoehdotusta, hän lisäsi.

Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan juridisissa ongelmissa on kyse siitä, ketkä ovat sopimuksen allekirjoittajia. Työntekijäpuolen ja SAK:laisen Paperiliiton kannalta kysymyksen kerrottiin olevan siitä, onko ratkaisulla työehtosopimuksen luonne, mikä on luottamusmiehen asema ja voivatko huoltomiehet hakea riitatilanteissa apua liitosta.

Sovittelija sanoi aiemmin, että tekeillä on paikallinen ratkaisu, joka on hyvin omintakeinen ja koskee vain Nokian huoltomiehiä. Nokialla on kiistelty siitä, sovelletaanko ABB Servicen palveluksessa oleviin huoltomiehiin paperi- vai metalliteollisuuden työehtosopimusta.

Työnantaja halusi siirtää laitosmiehet metallin sopimukseen, mutta Paperiliitto ei tätä hyväksynyt. Salonius paljasti illalla, että tekeillä oleva ratkaisu sisältää aineksia monista lähteistä.

Lakko jatkunut puolitoista viikkoa

Huoltomiesten lakko on tänään jatkunut jo puolitoista viikkoa. Lakossa on ollut 54 huoltomiestä, jotka siirtyivät ABB Servicen palvelukseen kaksi vuotta sitten liikkeenluovutuksen yhteydessä. Myös Nokian pehmoperitehdas oli seissyt saman ajan, sillä paperimiehet ryhtyivät heti tukilakkoon.

Sopimuskiista ja tukilakot pysäyttivät lisäksi menneellä viikolla koko joukon paperitehtaita eri puolilla maata. Työtuomioistuin tuomitsi tukilakot laittomiksi ja määräsi Paperiliitolle ja sen ammattiosastoille yhteensä yli 200 000 markan sakot.

Lakossa olevista huoltomiehistä 13 kuuluu SAK:laiseen Sähköliittoon. Heitä koskevat neuvottelut etenivät jo viikolla hyvin, ja ratkaisun lopullinen hyväksyminen odotti tänään vain Paperiliittoon kuuluvien huoltomiesten sopua.

Nokian kiista on Paperiliitolle hyvin periaatteellinen, sillä se on asettanut yhdeksi keskeiseksi tavoitteekseen sen estämisen, että esimerkiksi juuri kunnossapitotöitä ei siirretä pois liiton reviiriltä.

Työantajapuoli on tuominnut liiton menettelyn, sillä työnantajien mukaan liitto pyrkii vastoin kilpailulainsäädäntöä, viranomaisten määräyksiä ja tuomioistuinten päätöksiä siihen, että alihankintaa tekevä yritys ei voisi soveltaa paperiteollisuudessa oman alansa työehtosopimusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.