Panttivankikriisi herätti mielenosoituksia Ranskassa

Panttivankeina olevat toimittajat ovat vedonneet hallitukseen muslimihuivin kieltävän lain kumoamiseksi.

Tuhannet ihmiset eri puolilla Ranskaa ovat osoittaneet mieltään vaatien Irakissa siepattujen ranskalaistoimittajien vapauttamista. Pariisissa noin 3000 ihmistä kokoontui parlamentin molempien kamarien puhemiesten kutsusta keskustaan osoittamaan tukeaan siepatuille ja heidän perheilleen. Mukana oli toimittajia, poliitikkoja ja uskonnollisia johtajia.

Toimittajat siepannut Irakin islamilainen armeija -ryhmä antoi lauantai-iltana Ranskalle kaksi vuorokautta aikaa kumota laki, joka kieltää muslimeilta huivin käytön koulussa. Aikaraja on umpeutunut ilman tietoa siepattujen kohtalosta.

Tv-kanava Al-Jazeeralla esitetyssä videossa vangitut toimittajat vetosivat Ranskan hallitukseen, jotta tämä kumoaisi huivin kieltävän lain. Lisäksi he vetosivat ranskalaisiin, jotta nämä osoittaisivat mieltään lakia vastaan.

Viime viikolla toimittajat vanginnt ryhmä murhasi italialaisen toimittajan sen jälkeen kun Italia oli kieltäytynyt ryhmän vaatimuksesta vetää joukot pois Irakista. Al-Jazeera-televisiokanava kertoi siepattujen olevan Le Figaro -lehden ja Radio France Internationalen toimittajat Georges Malbrunot ja Christian Chesnot.

Sekä huivilain puolustajat että vastustajat yhdistyivät tiukan linjan taakse tänään. Lakia vastustaneen muslimiyhteisön pääsihteeri lupasi, ettei ryhmä aio suunnitelmista poiketen vastustaa avoimesti lain käyttöönottoa.

- Tämä välikohtaus ei saa johtaa tilanteen lisäradikalisoitumiseen Ranskassa, yhteisön pääsihteeri Fouad Alaoui sanoi RTL-radion haastattelussa.

Muslimiyhteisö myös vannoi, että heillä ei ole mitään sidoksia toimittajat siepanneeseen Irakin Islamilainen armeija -ryhmittymään. Samainen ryhmä surmasi viime viikolla italialaistoimittaja Enzo Baldonin.

Ulkoiset uskonnolliset tunnukset kieltävä laki estää myös esimerkiksi juutalaismiesten päälaen peittävän kipa-päähineen sekä suurten ristien käytön kouluissa.

Valtuuskunta matkaa Irakiin

Ranskan ulkoministeri Michel Barnier on saapunut Jordaniaan osana pyrkimyksiä vapauttaa toimittajat. Hän ilmoitti aiemmin tänään, että ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamiesvaltuuskunta matkustaa vielä päivän aikana Bagdadiin keskustelemaan kahden Irakissa siepatun ranskalaistoimittajan vapauttamisesta.

Bernier kertoi asiasta Kairossa pitämässään lehdistötilaisuudessa samalla kun hän vetosi toimittajien sieppaajien ja pyysi näitä vapauttamaan vankinsa.

- Pyydän toimittajien vapauttamista inhimillisyyden ja ihmiselämän kunnioituksen nimissä. Nämä asiat kuuluvat islamin ja muslimien uskonnollisten käytäntöjen olennaiseen sanomaan. Islam on rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonto. Se kunnioittaa elämää, Barnier sanoi tunteikkaassa puheessaan.

Ranskan tulevan Algerian-suurlähettilään Hubert Colin de Verdieren kerrottiin päivällä jo ehtineen Bagdadiin.

Ranskalaistoimittajien sieppaus on herättänyt vastalauseiden myrskyn sekä Irakissa että maailmalla. Irakissa sekä shiia- että sunnimuslimien ryhmät vaativat sieppaajia vapauttamaan toimittajat välittömästi.

Myös Al-Jazeera-televisioyhtiö tuomitsi toimittajien sieppaukset ja murhat tiukin sanoin ja vaati ranskalaisten vapauttamista.

Lisäksi useat toimittajajärjestöt sekä muun muassa EU ovat vedonneet sieppaajiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat