Mainos

Panttivankidraaman uskotaan pitkittyvän

EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana uskoo panttivankidraaman pitkittyvän. Hän sanoi tänään, että neuvottelut muslimisissijärjestö Abu Sayyafin ottamien 21 panttivangin vapauttamisesta Filippiineillä tulevat luultavasti olemaan pitkät ja vaikeat. Solana kommentoi tilannetta palattuaan Manilasta. Hän totesi vankien turvallisuuden vaarantavien sotilasoperaatioiden estämisen olevan sovittelun tärkein tavoite. Solana sanoi myös toivovansa, että panttivankien joukossa oleva sairas saksalaisnainen vapautettaisiin pian. Filippiinien viranomaiset arvelivat, että tämän vapauttaminen tuskin tapahtuu lähiaikoina ja että kriisi kokonaisuudessaan voi kestää vielä viikkoja.

Abu Sayyaf ilmoitti eilen tekevänsä 24 tunnin sisällä päätöksen naisen vapauttamisesta. Filippiinien armeijan partiointi liian lähellä sissien majapaikkaa ilmeisesti kuitenkin esti vapauttamisen ja myös uudet neuvottelut sissien kanssa. Viranomaiset määräsivät armeijan perääntymään alueelta, jotta neuvotteluyhteydet voitaisiin palauttaa. Uutta keskustelua toivotaan huomiseksi, mutta varmistamattomien tietojen mukaan Filippiinien armeijan ja sissien välillä oli tänään yhteenotto.

Panttivangit siirretty tuntemattomaan paikkaan

Viranomaislähteiden mukaan sissit ovat siirtyneet panttivangit mukanaan tuntemattomaan paikkaan. He olivat lisäksi eilen sanoneet, ettei saksalaisnainen ole oikeasti sairas ja ettei tätä siksi vapauteta. Abu Sayyafin aiemmin kaappaama filippiiniläinen Andy Diamante kertoi yhden panttivangeista, eteläafrikkalaisen naisen, olevan raskaana. Diamanten mielestä vankeja ei ole kohdeltu huonosti. Malesia lähetti torstaina Jolon saarelle Punaisen Puolikuun edustajia siinä toivossa, että heillä olisi Punaista Ristiä paremmat mahdollisuudet päästä panttivankien luokse. Ääri-islamilainen Abu Sayyaf on ilmoittanut vaativansa itsehallintoa Etelä-Filippiinien muslimeille. Heidän on tosin väitetty haluavan ensisijaisesti lunnaita, joiden vaatimisesta kertoi tänään ainakin manilalainen televisioasema.

Halonen moittii ratkaisun venymistä


Suomen presidentti Tarja Halonen on myös ottanut kantaa panttivankikysymykseen. Hän totesi, että tilanteen ratkaisu vaatii kärsivällisyyttä, sinnikyyttä ja taidokkuutta. Halonen pitää Suomen ja EU-maiden tähänastista yhteistyötä hyvänä, joskin muistutti, että päävastuu tilanteen ratkaisemisesta on Filippiinien hallituksella.
Halonen myös arvosteli Filippiinien johtoa siitä, että ratkaisu venyy venymistään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.