Pankkien asiakkaille ehkä uusia kysymyksiä rahanpesudirektiivistä

Pankit saattavat tulevaisuudessa kysellä asiakkailtaan vielä nykyistäkin enemmän kysymyksiä, kertoo Finanssialan Keskusliiton johtaja Risto Karhunen.

Tällä hetkellä pankit kysyvät asiakkailtaan muun muassa suhteista ulkomaalaisiin poliittisiin vaikuttajiin. Tulevaisuudessa kysymyspatteristo saattaa laajeta myös suomalaisiin poliittisiin päättäjiin. 

Taustalla on Euroopan unionin rahanpesudirektiivi, jonka on tarkoitus estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista. Sisäministeriö valmistelee parhaillaan asiaa hallituksen esitykseksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2017. 

– Tämä tietää ilmoitusvelvollisille eli finanssialan toimijoille lisää työtä ja taakkaa, kun sääntelyä tulee koko ajan lisää. Tästä syntyy mielenkiintoinen keskustelu, että onko ihan pakko, Karhunen sanoo.

Karhunen ihmettelee sitä, että Suomessa rahanpesulaki on astumassa voimaan laajempana kuin direktiivi velvoittaa. Tulevaisuudessa myös vahinkovakuutuslaitokset ja työeläkelaitokset joutuvat kysymään asiakkailtaan näiden suhteista poliittisiin päättäjiin.

Karhunen sanoo, että Finanssialan Keskusliitolla on tavoitteena, että vahinko- ja työeläkeyhtiöille ei tulisi kyselyvelvoitetta, sillä niiden hyödyt epäilyttävät. 

– Onko taustalla rahanpesun torjunta vai onko fokuksessa korruption torjunta? hän kysyy. 

Lue myös:

    Uusimmat