Mainos

Tietosuojavaltuutettu setvii pankkien kysymyksiä

2:01

Tietosuojavaltuutetun toimisto aikoo käydä läpi hämmennystä herätteinä pankkikysymyksiä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että toimisto selvittää asiaa pankkien lomakkeita myöten ja tarkistaa, puuttuuko lomakkeista esimerkiksi merkintöjä siitä, mitkä kysymykset ovat pakollisia ja mitkä eivät.

Kysymysten pakollisuus perustuu lakiin. Laki velvoittaa pankkeja tekemään riskiarvion asiakkaistaan muun muassa rahanpesun varalta. Tarpeettomia kysymyksiä pankit eivät saa kysyä.

Aarnion mukaan pankkien käyttämä standardilomake ei välttämättä ole ollut paras vaihtoehto, koska riskiarvio vaihtelee kunkin asiakkaan kohdalla.

Lisäksi Aarnio pohtii, että osa pankkien kysymyksistä on ollut melko lähellä mielipide- ja markkinatutkimuksia.  

– Niihin vastaaminen edellyttää suostumusta. Ongelma tulee siitä, että suostumuksen antaminen tai peruuttaminen ei saa johtaa haitallisiin seurauksiin, Aarnio muistuttaa.  

Aarnio korostaa, että asiakkaalla on aina oikeus pyytää perustelut jokaiselle kysymykselle ja tarkastaa itseään koskevat tiedot.  

– Meitä huolestuttaa se, että ihmiseltä evätään oikeus pankkipalvelun kaltaiseen välttämättömyyspalveluun sen takia, että ihminen on käyttänyt oikeuttaan olla vastaamatta sellaiseen kysymykseen, jota hänelle ei perustella.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.