Mainos

Asiantuntija tiedustelulain muuttamisesta: "Nukkuisin yöni paremmin, Suomi nyt täysin sokea"

2:21

Valtakunnan ykköspuheenaihe on ollut tänään tiedustelulain muuttaminen kattavammaksi poikkeusmenettelyllä. Lainmuutos herättää huolta yksilönsuojasta, mutta tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan se on Suomelle välttämätön. 

MTV:n Kymmenen uutisissa vieraillut Järvinen vertaa Suomessa nyt käytävää debattia Ruotsiin, jossa asia oli tapetilla jo paljon aikaisemmin. Lainmuutoksen yksi tarkoitus on pystyä puuttumaan kansallista turvallisuutta vaarantaviin suunnitelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Vastaava lakiesitys annettiin Ruotsissa 10 vuotta sitten ja siitä keskusteltiin rajusti. Nyt laki on ollut voimassa kahdeksan vuotta, enkä ole ainakaan kuullut mitään valituksia. Ainakin viranomaiset kertovat, että useita terrori-iskuja estetty, eli se on toiminut, Järvinen sanoo.

2:42

Ei samanlainen kuin meren takana

Lain vastustajat pelkäävät, että uusi laki johtaisi iso veli valvoo -tyyppiseen yhteiskuntaan, jossa tavalliset kansalaiset voivat joutua urkinnan kohteeksi. Järvinen on eri mieltä.

– Tämä ei ole samanlainen systeemi kuin Britanniassa tai Yhdysvalloissa, jossa kaikki data otetaan talteen ja tietokoneet etsivät jotain kiinnostavaa. Tässä pitää olla epäily ja perusteltu oletus siitä, että on jonkinlainen turvallisuusuhka. Tässä suhteessa kansalaisen yksityisyys ei vaarannu.

– Itse nukun yöni paremmin jatkossa kuin tällä hetkellä. Nythän me olemme täysin sokeita. Suomella ei ole mitään näkyvyyttä, mitä verkossa tapahtuu.

Sisäministeriö Paula Risikko on toivonut, että lakimuutos saataisiin eteenpäin jo tällä hallituskaudella. Se kuitenkin vaatisi viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa, koska uudistus vaatii muutosta perustuslakiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.