Veikkauksen kohujen värittämä syksy jatkuu: Nyt rahapeliyhtiötä syytetään rahanpesusta – näin yhtiö vastaa kovasanaisiin syytöksiin

Veikkaus on kulkenut kohusta toiseen - kriisiviestinnän asiantuntija arvioi, miten yhtiön johto on selvinnyt melkoisesta syksystä 9:38
Veikkaus on kulkenut kohusta toiseen – kriisiviestinnän asiantuntija arvioi, miten yhtiön johto on selvinnyt melkoisesta syksystä.

Twitterissä leimahti sunnuntaina keskustelu rahanpesuriskistä Veikkauksen järjestelmässä.

Keskustelun aloitti talousasiantuntija Martin Paasi, joka kertoi avanneensa pelitilin Veikkauksessa vaimonsa tilinumerolla. Sen jälkeen Paasi kertoi maksaneensa pelitilille rahaa omalta pankkitililtään, ja pelitililtä edelleen vaimonsa pankkitilille.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Veikkaus vastasi väitteisiin

Veikkaus kommentoi asiaa myöhemmin sunnuntaina. Yhtiön mukaan ongelma syntyy siitä, että pelitilin ja pankkitilin välistä yhteyttä ei voida nykyisen lainsäädännön puitteissa varmuudella todeta.

– Ongelma on siinä, ettei pankki saa luovuttaa tilinomistajatietoja kenellekään yksityiselle toimijalle. Finanssiala on vuosia ajanut muutosta tähän tiedonvaihto-ongelmaan, mutta asia ei ole ottanut viranomaispuolella tuulta alleen. Viranomaiset toki saavat tiedon, tviittasi Veikkauksen yritysturvallisuusjohtaja Elias Alanko.

Pankit perustelevat luottolaitoslailla sitä, että näitä tietoja ei luovuteta.

Kaikilla toimialoilla, joiden palveluihin on liitetty asiakkaan pankkitili, on Veikkauksen mukaan tunnistettu rahanpesuriski.

– Vedenpitävää keinoa valvontaan ei ole tällä hetkellä muilla kuin pankeilla. Meillä Veikkauksessa on kuitenkin muunlaisia valvontasysteemeitä, joilla seurataan rahaliikennettä ja pelaamista rahanpesun näkökulmasta, kertoo Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta STT:lle.

Hänen mukaansa Veikkaus nosti juuri tämän ongelman esille, kun Suomen lainsäädäntöä uusittiin vuonna 2017.

– Mahdollisuutta tiedonsaantiin ei kuitenkaan muille kuin luottolaitoksille lakiin tullut.

Kohennusta luvassa varmentamiseen

Ilmivalta ei usko, että esimerkiksi muissa EU-maissa kyetään estämään rahapeleihin mahdollisesti liittyvää rahanpesua paremmin kuin Suomessa.

– Pikemminkin voi olla niin, että muissa maissa pankkisalaisuus on tiukempi kuin Suomessa.

Ilmivallan mukaan tilanteeseen Suomessa on luvassa parannusta.

– Pankeille on ilmeisesti tulossa palvelu, josta voi ostaa varmennuksen siitä, onko pankkitili kyseisen asiakkaan, ainakin niihin tilanteisiin liittyen, joissa on jotain epäilyttävää. Poliisihallituksen kanssa olemme äskettäin tästä asiasta keskustelleet.

Mitään uutta nyt käydyssä Twitter-keskustelussa ei Ilmivallan mukaan ole tullut ilmi.

– Tämä maksujärjestelmään liittyvä piirre on ollut tiedossa. Se on liittynyt realiteettina Veikkauksen toimintaan jo pitkän aikaa.

Suuret pelitilisiirrot huomataan

Veikkaus ilmoitti sunnuntaina, että se ilmoittaa vuosittain tuhansia rahanpesuepäilyjä keskusrikospoliisin (KRP) rahanpesun selvittelykeskukselle.

Veikkaus lisäksi toteaa, että sillä on useita kontrollitoimenpiteitä, joilla epäilyttävät toimet pyritään tunnistamaan. Nämä voivat liittyä esimeriksi rahaliikenteen ja pelaamisen väliseen epäsuhtaan tai suurempiin pelitilisiirtoihin.

Tiedotteessa Veikkaus painottaa, että sopimusehdoissa asiakas sitoutuu antamaan henkilökohtaisen pankkitilinsä numeron. Sama pankkitili ei voi olla liitettynä useampaan pelitiliin. Samalla asiakas hyväksyy sen, että Veikkaus voi tarkistaa tilin omistajuuden pankeilta – mikäli nämä sen tiedon antaisivat. 

Uutista päivitetty 3.11.2019 kello 22:18.

Lue myös:

    Uusimmat