Mainos

Pankki saa nostaa korkoa tarvittaessa

Pankeilla on oikeus nostaa yksipuolisesti marginaalikorkoja kriisitilanteissa, silloin jos pankin vakavaraisuus on vaarassa.

Finanssialan Keskusliitto on valmistellut poikkeustilanteita koskevan lainaehdon, jonka pankit voivat halutessaan ottaa käyttöön. Käyttö ei siis liittyisi yleisen korkotason nousuun, joka jo nyt voidaan siirtää lainoihin.

Pankit ovat neuvotelleet uudesta lainaehdosta Rahoitustarkastuksen ja Kuluttajaviraston kanssa. Finanssialan Keskusliiton FK:n johtajan Erkki Kontkasen mukaan se koskisi vain uusia lainoja. Lisäksi se voisi tulla voimaan aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua sopimuksen tekemisestä.

Kontkanen myös korostaa, että kaavailtu lainaehto tulisi käyttöön vain ääritilanteessa eli jos pankki muuten olisi vaarassa mennä nurin. Silloinkaan pankki ei saisi yksipuolisesti hilata marginaaliaan miten ylös tahansa, vaan pelkästään lainamarkkinoiden keskimääräiselle tasolle. Se olisi laskettava alun perin sovitulle tasolle heti, kun pankin vakavaraisuus taas kohenisi.

Marginaali tarkoittaa asuntolainan viitekoron päälle laskettavaa prosenttiosuutta, jonka pankki perii.

Kontkasen mukaan hanke ei liity mitenkään maailmalla riehuvaan finanssikriisiin, vaan siitä on keskusteltu jo parin vuoden ajan. Rahoitustarkastus hyväksyi FK:n mukaan malliehdon alkuvuodesta. Eräiden pankkien lainoissa sellainen on jo nyt.

Nordean kotitalousasiakkaiden yksikönjohtaja Jussi Mekkonen sanoo MTV uutisille, että yksityishenkilön velkakirjassa ei ole ollut minkäänlaisia varaumia tilanteessa, jossa pankkien asema muuttuu oleellisesti. Kysymys on noussut esiin luottojen oleellisesti pidentyessä.

- Jos eteen tulisi tilanne, että pankki joutuisi yksipuolisesti korkoa nostamaan, olisi perustelut käytävä huolellisesti läpi Rahoitustarkastuksen kanssa. Harkintaan vaikuttaisi moni asia: pankin maine, luottamus, markkinaosuus, asiakassuhteet, Mekkonen.

Lainaehtojen muutoskaavailuista kertoi ensimmäiseksi Turun Sanomat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.