Mainos

Pankit: Asuntolainojen korot voivat tuplaantua

Pankit kehottavat asuntovelallisia varautumaan koron kaksinkertaistumiseen. Pankit katsovat, että neuvo kahden prosenttiyksikön nousuvarasta lainanhoitolaskelmiin ei enää päde.

Korkojen merkittävä nousu voi olla edessä, koska markkinakorkojen lasku on painanut asuntolainan hinnan yhä uusiin pohjalukemiin. Yleisin viitekorko, vuoden euribor, on nyt vain 2,3 prosenttia. Myös asuntolainaan koron päälle tuleva pankin marginaali on laskenut kovassa kilpailussa alle prosenttiin.

Pankit kehottavatkin asuntovelallisia varautumaan koron kaksinkertaistumiseen, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Pankit ovat katsoneet, että neuvo kahden prosenttiyksikön nousuvarasta lainanhoitolaskelmiin ei enää päde. Uuden lainan ottajalla pitää olla maksukykyä isompaan korotukseen.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Pentti Hakkarainen varoitti korkojen noususta eilisessä Talouselämä-lehdessä. Jos talous ei juutu pitkäaikaiseen taantumaan, ei hänen mukaansa ole poissuljettua, että markkinakorkomme nousisivat 5-8 prosenttiin. Tällöin nykyiset velanhoidon kustannukset nousisivat kaksinkertaisiksi.

Suomessa otetaan tällä erää runsaasti asuntolainoja. Vuositasolla lainakanta on noussut 13 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.