Mainos

Panimoliitto näreissään: Paikallisen oluen tuonti Virosta vain kasvanut

Tuoreen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksen mukaan suomalaiset tuovat päivittäin lähes 270 000 tölkkiä olutta Virosta tai laivoilta. Oluesta vain alle puolet on Suomessa pantua, kun vielä 2000-luvun alussa lähes kaikki oli suomalaista olutta.

Oluen matkustajatuonti on Panimoliiton näkemyksen mukaan kasvanut matkustajamäärien kasvun mukaisesti. Vuonna 2014 Suomen ja Viron välisillä matkustaja-aluksilla matkusti runsaat 8,7 miljoonaa henkilöä, mikä oli noin 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013.

Myös viranomaiset ovat tutkineet oluen matkustajatuontia Virosta. Heidän puhelinhaastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan olutta tuotiin vuonna 2014 paljon vähemmän kuin TAK:n tutkimuksessa eli vain 24 litraa. Viranomaisten tutkimuksessa oluen tuonti ei ole kasvanut matkustajamäärien mukaisesti, vaan on pysynyt samana tai pikemminkin laskenut. 

TAK:n tutkimuksesta käy ilmi, että oluesta vain alle puolet on Suomessa pantua, kun vielä 2000-luvun alussa lähes kaikki oli suomalaista olutta.

TAK:n tutkimus vastaa Panimoliiton näkemystä oluen tuonnista. Liitto onkin asiasta huolissaan.

– Suomen alkoholiveropolitiikka on aiheuttanut matkustajatuonnin kasvun. Päättäjien pitäisi tarkastella kokonaiskuvaa ja selvittää korkean veron ja kasvaneen rajakaupan vaikutukset kansantalouteen ja -terveyteen, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Hänen mukaansa tasapuolinen toimintaympäristö ja kilpailukykyinen verotus ovat onnistuneen elinkeinopolitiikan kulmakivet.

– Tavoitteeseen pääsemiseksi elinkeino pitäisi ottaa vahvemmin mukaan asioiden valmisteluun, Ussa sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.