Pandemia rajoituksineen tehnyt karmeaa jälkeä nuorten hyvinvoinnille: "Vertaisin suoraan sota- ja lama-aikaan"

"Vertaisin tätä suoraan esimerkiksi sota-aikoihin"– asiantuntijoilta kova näkemys koronan painolastin vaikutuksista nuorille 1:13
Kuinka vaikeaa nuoruutta on elää koronan keskellä? "Vertaisin tätä suoraan esimerkiksi sota-aikoihin".

Lähes neljä viidestä nuoresta kokee hyvinvointinsa heikentyneen korona-aikana, selviää MTV Uutisten ja Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin kyselystä. Nyt on viimeinen hetki toimia, sanoo Allianssi ry:n toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.

Allianssi ry:n toiminnanjohtaja Munsterhjelmin mukaan viimeistään nyt kaikkien suomalaisten tulisi olla huolissaan siitä, mitä korona- ja koronarajoitukset ovat nuorille tehneet.

– On varmasti ilmiselvää, että jos elämän merkittävimmästä ajanjaksosta, jolloin otetaan suuntaa loppuelämään, viedään pois yhteisöllinen ulottuvuus, toisten kautta oppiminen ja omaksi itseksi kasvaminen, niin totta kai sillä on vaikutuksia, hän sanoo MTV:n Uutisaamussa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on todennut, että rajoitukset poistuvat maaliskuun alkuun mennessä.

– Täytyy muistaa, että nuoret ovat eläneet ainutkertaista nuoruuttaan pandemiassa. On äärettömän tärkeää ottaa nuoret mukaan jälleenrakentamiseen, toteaa Mieli ry:n asiantuntija Anni Helotie.

Munsterhjelmin mukaan rajoitusten loputtua ei automaattisesti palata niin sanottuun vanhaan normaaliin. Myöskään "poppakonsteista" ei hänen mukaansa ole apua.

– Tarvitaan aika järeitä ja isoja resursseja, että nuoret voivat taas paremmin, Munsterhjelm sanoo.

– Vertaisin tätä suoraan esimerkiksi sota-aikoihin ja lamaan 90-luvun alussa. Se iski kaikkiin suomalaisiin. 90-luvun lama heijastui nuorten ja lasten koko elämään: Heillä on mielenterveyden ongelmia, vaikeuksia muodostaa ihmissuhteita ja vaikeuksia päästä kiinni työelämään ja koulutukseen, Munsterhjelm listaa.

Munsterhjelmin pelko on, että jos ongelmaa ei oteta vakavasti, niin Suomessa on 20–30 vuoden päästä samanlaista tutkimusta korona-ajan nuorista kuin mitä nyt on laman lapsista.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Allianssi ry:n toiminnanjohtaja:"Ei tässä palata vanhaan normaaliin, kun rajoitukset loppuvat" 0:38
Allianssi ry:n toiminnanjohtaja: "Ei tässä palata vanhaan normaaliin, kun rajoitukset loppuvat".

Lue myös:

    Uusimmat