MTV-kysely: Nuoret syyttävät päättäjiä heidän sivuuttamisestaan – "Meillä on paloa, jolla pelastaa tämä maapallo"

Mitä kysely kertoo nuorten tulevaisuudenuskosta ja toiveista päättäjille? 9:31
Katso video: Tällaisen viestin nuorisokysely antaa päättäjille.

MTV:n ja Allianssin yhteiskysely paljastaa nuorten vahvan kokemuksen heidän sivuuttamisestaan päätöksenteossa. Heidän mukaansa päättäjät toimivat liian lyhytnäköisesti eivätkä tee tarpeeksi kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Ilmastokriisi, luontokato, korona. Nuorten hyvinvointi on jatkanut laskuaan samalla kun maailmassa on koettu pitkävaikutteinen kriisi toisensa perään.

Nuorten hyvinvoinnin sijaan on alettu puhua nuorten pahoinvoinnista. Mielenterveysongelmat ovat kriisiytyneet nuorten keskuudessa.

Esimerkiksi koronapandemian takia tehdyt etäilypäätökset eristivät nuoria koteihinsa, eroon toisistaan. Aika oli yksinäistä nuorille, sanoo lukiolainen Juno Keijupuro Uutisaamun haastattelussa.

– Jokainen nuori olisi tarvinnut keskusteluapua sinä aikana, hän kertoo.

"Meillä on ideoita"

Koronapandemia on vaimennut vaikutuksiltaan ainakin toistaiseksi, mutta luontoa koskettavat kriisit vain voimistuvat. Niiden vaikutukset tulevat pahenemaan, mikä tulee näkymään erityisesti tämän hetken nuorten elämässä.

MTV:n ja nuorisojärjestöjen kattojärjestö Allianssin kysely paljastaa, että nuoret kaipaavat lisää huomiota nimenomaan ilmastokriisiin, mielenterveysasioihin, hyvinvointipalveluihin ja ihmisoikeuksiin.

Samaa sanoo Keijupuro.

– Ilmastokriisi on todella tärkeä asia, samoin mielenterveyskriisi. Myös ihmisoikeusasiat ovat lähellä omaa sydäntä.

– Pitäisi ajatella pidemmälle ja kuunnella nuoria. Meillä on ideoita. Meillä on paloa, jolla pelastaa tämä maapallo.

Sanat eivät enää riitä

Pelkät sanat eivät nuorille riitä, niiden taakse nähdään kyllä. Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm peräänkuuluttaa tekoja.

Nuoret kokevat, että tällä hetkellä heidät sivuutetaan heidän tulevaisuuttaan koskevissa kysymyksissä.

– Se saa heidät kokemaan, että heillä ei ole merkitystä ja että nykyiset päättäjäsukupolvet eivät ole kiinnostuneita kestävän tulevaisuuden rakentamisesta, hän sanoo.

Munsterhjelm kaipaa nuorille rahaa ja "todella isoja ratkaisuja".

– Nuoret ennen kaikkea kaipaavat, että heidät huomioidaan.

Lue myös:

    Uusimmat