Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun

Nyt alkaa todellinen vääntö – konkarineuvottelijat saapuvat sovittelutoimistoon ratkomaan Postin umpisolmua 4:15
MTV Uutiset oli paikalla, kun konkarineuvottelijat saapuivat sovittelutoimistoon ratkomaan Postin umpisolmua.

Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto toivoo, että postialan työkiistaa ratkomaan kutsuttu selvitystyöryhmä löytäisi uuden näkökulman, joka ratkaisisi pakettilajittelijoiden tilanteen. Aarto sanoo kuitenkin yllättyvänsä, jos jonkinlainen nopea ratkaisu löytyisi.

–  En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin, Aarto sanoo STT:lle.

Hän muistuttaa, että valtakunnansovittelija on tehnyt hyvää työtä ja tämän johdolla on käyty eri malleja läpi, eikä ratkaisua ole silti löytynyt.

Nieminen ei kommentoinut keskustelujen sisältöä

Selvitysryhmän jäsenet alkoivat tänään aamulla ratkoa 700:aa pakettilajittelijaa koskevaa kiistaa, joka on ajanut postialan työehtosopimusneuvottelut umpikujaan. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mitä ammattiliitto PAU ei hyväksy.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kävi tänään jo ennen puoltapäivää selvityshenkilöiden kuultavana valtakunnansovittelijan toimistolla. Nieminen ei halunnut kertoa keskustelujen sisällöstä julkisuuteen. Hän ei kommentoinut sitäkään, koskivatko keskustelut vain pakettilajittelijoita vai laajemminkin Postin työriitaa.

Nieminen sanoo, ettei hän osaa pitää kovin ihmeellisenä, että postikiistaa ratkomaan on asetettu selvityshenkilöiden ryhmä. Hän kertoo olleensa aiemminkin mukana sovitteluprosessissa, jossa asioita on ratkottu epävirallisesti sivupöydissä.

–  Koen, että tässä on kyse yhdestä sentyyppisestä sivupöydästä, jossa asiaa ratkotaan. Ei tämä ole sen ihmeellisempää, Nieminen sanoo STT:lle.

Valmista pitäisi saada kolmessa päivässä

Selvitysryhmään kuuluvat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n ex-puheenjohtaja ja ex-kansanedustaja Lauri Ihalainen, eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Laatusen mukaan valmista pitäisi saada kolmessa päivässä.

Paltan Aarto meni selvitysryhmän kuultavaksi tänään kello kahdelta päivällä samaan aikaan Posti Palvelut Oy:n edustajien kanssa. PAUn Nieminen on palaamassa myöhemmin iltapäivällä keskusteluihin ryhmän kanssa.

Aartolla ei ollut hieman kello yhtä vielä tiedossa, mitä vaihtoehtoja työryhmä on mahdollisesti pohtinut. Hän toivoo, että ryhmä löytäisi keinon, jolla päästään nopeassa tahdissa eteenpäin.

–  Tukilakot laajenevat maanantaina. Meidän oma työehtosopimus on lähes valmis. Ei ole järkeä, että pakettilajittelijoiden yksittäisen kysymyksen takia nämä lakot pääsisivät maanantaina laajenemaan.

Aarto sai kuulla selvitystyöryhmän nimittämisestä, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

STT kysyi tilanteesta myös Postilta, mutta yhtiö ei halunnut kommentoida selvityshenkilöiden työtä. 

Lue myös:

    Uusimmat