Palomies Harri nosti esiin suomalaiskuskien tietämättömyyden: Toimi näin, kun hälytysajoneuvo lähestyy valot vilkkuen

Palomies vakavana: Älä ikinä tee näin, kun hälytysajoneuvo lähestyy takaasi pillit päällä 0:59
Älä ikinä tee näin, kun hälytysajoneuvo lähestyy takaasi pillit päällä. Palomies Harri Minkkinen Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta antaa videolla kaksi ohjetta tilanteesta selviämiseen ja kertoo, kuinka uuden ohjeistuksen mukaan nykyään tulisi toimia.

Uudet ohjeet hälytysajoneuvojen kohtaamiseen ovat menneet ohi monelta autoilijalta. Uusi tieliikennelaki sallii hätävilkkujen käyttämisen aiempaa herkemmin, ja viranomaisten toiveena onkin, että autoilijat hyödyntäisivät niitä myös hälytysajoneuvon lähestyessä.

Uusi ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamiseen

Kun havaitset takaa lähestyvän hälytysajossa olevan hälytysajoneuvon:

  1. Vältä turhia nopeuden muutoksia ja äkillisiä liikkeitä
  2. Kytke hätävilkut ja jatka ajamista
  3. Pidä turvaväli edessäsi ajavaan ja huomioi muu liikenne
  4. Kytke hätävilkut pois vasta, kun hälytysajoneuvo on ohittanut sinut

Katso yläpuolella olevalta videolta, mikä on palomies Harri Minkkisen mukaan pahin mahdollinen virhe, jonka autoilija voi tehdä havaitessaan hälytysajoneuvon siniset valot taustapeilissään.

Poliisi, pelastustoimi ja Liikenneturva julkaisivat viime vuoden toukokuussa päivitetyn ohjeistuksen tilanteeseen, jossa hälytysajoneuvo lähestyy takaa hälytysajossa.

Uuden ohjeistuksen taustalla on paitsi huoli vaaratilanteista, joita voi syntyä, kun kuljettaja reagoi hälytysajoneuvoon yllättävällä tavalla, myös ihan konkreettinen onnettomuus.

– Maantiellä kaksi ajoneuvoa kulki peräkkäin, kun takaa tulivat hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajanut kuljettaja havaitsi hälytysajon ja jarrutti äkillisesti, mistä seurasi peräänajo ja kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti, palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta taustoitti viime vuonna.

– Ajan viikoittain hälytysajoa ja ikävä kyllä täytyy todeta, ettei uusi ohjeistus ole autoilijoiden tiedossa, palomies Harri Minkkinen Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta harmitteli MTV Uutisille viime viikolla.

Katso alta poliisin, pelastustoimen ja Liikenneturvan video aiheesta.

Uusi ohjeistus: Näin kohtaat hälytysajoneuvon liikenteessä 0:35
Uusi ohjeistus: Näin autoilijan tulisi toimia, kun hälytysajoneuvo lähestyy hälytysajossa.

Uudesta ohjeistuksesta puhuttiin viime vuonna tuoreeltaan myös Maikkarin Uutisaamussa. Katso keskustelu alta.

Tiedätkö miten toimia? Uudet ohjeet hälytysajoneuvon kohtaamiseen 9:18
Miksi tällaista ohjeistusta hälytysajoneuvon kohtaamiseen ei ole voitu tehdä aiemmin ja miksi vanha "maan tapa" on huono?

Lue myös:

    Uusimmat