Mainos

Palokuolemien määrä Suomessa kasvussa

Suomen palokuolemaluvut kansainvälisesti vertailtuina korkeita.

Palokuolemat ovat kasvussa. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa kuoli tulipaloissa kaikkiaan 118 ihmistä, kun edellisvuonna eli vuonna 2005 tulipaloissa kuoli yhteensä 88 ihmistä. Valtaosa heistä eli neljä viidestä oli miehiä.

Tänä vuonna on tammikuussa ja helmikuun alkupäivinä kuollut Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) antaman epävirallisen tiedon mukaan jo kymmenen ihmistä. Heistä kolme kuoli lauantain asuntopaloissa.

Tulipaloja syttyy sisäministeriön pelastusosaston antamien lukujen mukaan rakennuksissa vuosittain 6000-7000. Yli 95 prosenttia kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan asuinympäristössä.

Vuosina 1997-2005 Suomessa on kuollut tulipaloissa vuosittain 75-108 ihmistä. Ennen vuosituhannen vaihdetta luvut olivat yli sadan, mutta vuosituhannen vaihteessa määrä putosi tuntuvasti alle sadan. Sen jälkeen palokuolemien määrä on noussut tasaisesti ja vuosina 2003 ja 2004 määrä oli jo yli sadan. Vain vuonna 2005 tapahtui notkahdus taas alle sataan, minkä jälkeen palokuolemien määrä on ollut nousussa.

Pohjoismaiden korkeimmat palokuolemaluvut

Suomen palokuolemaluvut ovat kansainvälisesti vertailtuna korkeita. Palokuolemien määrä on suhteessa muiden Länsi-Euroopan maiden palokuolemiin huomattavan suuri. Suomessa kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa pohjoismaissa. Suurten ikäluokkien ikääntyessä palokuolemien määrän on ennustettu Suomessa edelleen kasvavan. Palokuolemien määrä on Suomeakin korkeampi Unkarissa ja Irlannissa.

Tulipalo kehittyy yleensä nopeasti - tappavaksi jopa parissa, kolmessa minuutissa. Palossa muodostuu paljon myrkyllisiä savukaasuja ja lämpötila nousee nopeasti 800-1000 asteeseen, varoittaa pelastusalan keskusjärjestö.

Palon ei tarvitse edes syttyä liekkeihin ollakseen vaarallinen. Jo kytevien palojen savukaasut tainnuttavat ja tappavat nopeasti. Kohtalokkaiksi tulipalot muodostuvat, kun ihminen ei pysty tai huomaa poistua palavasta tilasta.

Toimiva palovaroitin reagoi palon alkuun noin minuutin kuluttua palon syttymisestä. Tämän jälkeen aikaa tehokkaaseen toimintaan - pelastamiseen, pelastautumiseen ja alkusammutukseen - on vain pari minuuttia. Noiden parin minuutin jälkeen olosuhteet palavassa tilassa ovat ihmiselle hengenvaaralliset. Ihmisen tulee itse kyetä pelastautumaan tai muiden tulee pystyä pelastamaan hänet palavasta tilasta ensi minuuttien aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.