Palokunnissa miehistökato - työskentely veisi päivärahat

Monen sopimuspalokunnan toiminta uhkaa hyytyä kokonaan, kun puolivakinaiset palomiehet eivät voi osallistua palokuntatyöhön vaarantamatta työttömyyspäivärahojaan.

Joillakin paikkakunnilla jopa puolet sopimuspalokuntien miehistöistä on työttöminä tai lomautettuina.

Vaikeasta tilanteesta kärsitään muun muassa Juankoskella. Siellä Stromsdalin tehtaan konkurssi vei Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riveistä pois seitsemän eli puolet puolivakinaisista.

Työttömien ei kannata taloudellisten syiden vuoksi osallistua palokuntatyöhön, koska siitä maksettava korvaus heijastuu välittömästi työttömyyspäivärahoihin.

Entinen stromsdalilainen, kahdeksan vuotta sopimuspalokunnassa työskennellyt Markku Räsänen voikin enää käydä paloasemalla vain kahvilla.

- Noin puolethan liiton päivärahoista pudotetaan pois suoraan ja kun näistä viedään myöskin verot, niin se tekee tämän palokuntahomman ihan hyödyttömäksi, Räsänen sanoo.

Palomiehet ovat laskeneet, että palokuntatyötä olisi tehtävä sata tuntia kuukaudessa, jotta tulot pysyisivät edes samana kuin päivärahoilla. Esimerkiksi Pohjois-Savossa kolmannes sopimuspalokuntalaisista on jo lomautusten tai irtisanomisien piirissä, joten aikaa olisi.

- Kyllähän tämä palokuntatyö olisi työttömälle tosi mukavaa hommaa, olisi tavallaan jälleen työelämässäkin kiinni, Räsänen pohtii.

Sopimuspalokuntien liitto pitää tilannetta jo todella vakavana.

- Ihmiset eivät välttämättä saa apua silloin kuin heidän pitäisi sitä saada, koska palokunnissa ollaan niin pienillä vahvuuksilla. Ei kerta kaikkiaan riitä henkilöitä. Tilanne uhkaa myös työturvallisuutta, sanoo alueyhteyshenkilö Juha Komulainen Sopimispalokuntien liitosta.

Suomen pinta-alasta 95 prosenttia hoidetaan sopimuspalokuntien voimin, ja ne ovat mukana 70 prosentissa hälytystehtävistä.

Lue myös:

    Uusimmat