Mainos

Palmuöljy vei Neste Oilin maailman ilkeimpien yhtiöiden listalle

Suomalainen energiayhtiö Neste Oil on kolmen kärjessä maailman ilkeimmän yhtiön äänestyksessä.

Public Eye Award- äänestykseen on valittu kuusi maailmanlaajuista yhtiötä, joista kaksi toimii öljyalalla; toinen niistä on äänestyksen ensimmäistä paikkaa pitävä Meksikonlahden öljykatastrofin takana oleva BP ja toinen suomalainen Neste Oil.

Talousjärjestö World Economic Forum, Greenpeace ja sveitsiläinen maailmantalouden asioihin perehtynyt Berne Declaration ovat valinneet yhtiöt äänestyslistalleen eri järjestöjen yli 30:sta suosituksesta.

Neste Oil on joutunut listalle kiistellyn palmuöljyn tuotannon ja käytön takia. Yhtiö markkinoi palmuöljystä jalostamaansa biopolttoainetta "vihreänä" dieselinä. Malesiassa ja Indonesiassa öljypalmuviljelmät ovat ympäristöjärjestöjen mukaan suurin syy sademetsien hakkuisiin. Neste Oilin mukaan yhtiö käyttää kuitenkin vain sertifioitua, vastuullisesti tuotettua palmuöljyä.

Foxconn listalle työntekijöiden itsemurhien takia

Muut listan ehdokkaat ovat muun muassa Ghanassa toimiva kultakaivosyhtiö Anglogold Ashanti, uraania louhiva Axpo, taiwanilainen elektroniikkayhtiö Foxconn ja amerikkalainen tupakkayhtiö Philip Morris.

Elektroniikkayhtiö Foxconn joutui listalle huonojen työolojensa takia. Tehtaiden työntekijöistä 18 teki itsemurhan vuonna 2010. Syyn on arveltu johtuvan surkeista työoloista.

Äänestys päättyy 27.1 ja tulos julkistetaan sitä seuraavana päivänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.