Palkansaajien tutkimuslaitos: Kärkihankkeilla pyritään vain luomaan mielikuvia

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto arvioi, että hallituksen kärkihankkeiden avulla pyritään nyt lähinnä luomaan mielikuvia.

-Retoriikkaa on ollut tässä jo vähän liikaakin. Tässä luodaan mielikuvia ja käytetään mediaa hyväksi. Kansalainen ei enää tiedä, kasvaako joku raha vai ei, Lehto sanoo.  

Hän pitää propagandana puheita, että hankkeiden avulla saataisiin nostettua työllisyysaste 72 prosenttiin.

 Hankkeiden rahoitus on vielä auki. Ensi vuodelle tarvittaisiin 300 miljoonaa euroa, joka on määrä hankkia valtion omaisuustuloilla. Tästäkin pitäisi saada tarkempi tieto budjettia varten.

  Lehto huomauttaa, että hallitus on keväällä sitoutunut painamaan julkisen talouden alijäämän alle 2,5 prosentin ensi vuonna, kun komissio muuten uhkasi aloittaa Suomea vastaan rangaistustoimet ylisuuresta alijäämästä. Komissio perui toimet hallituksen julkistettua leikkauslistansa. 

Lehto kummastelee, miksei hallitus ole halunnut hyödyntää EU:n investointirahastoa suurten investointien rahoittamiseen. Suomi ei ole osallistunut rahastoon eikä ole myöskään saamapuolella. Esimerkiksi miljardi euroa maksavaa Pisara-rataa olisi voitu rahoittaa tätä kautta. 

-Valtiot, jotka ovat sijoittaneet tähän rahaa saavat rahat anteeksi, ne eivät rasita alijäämää tai velkaa. Olisin esittänyt hallitukselle kysymyksen, miksei se ole käyttänyt tätä mahdollisuutta. 

Lehdon mukaan vaikuttaa siltä, että Suomi ei luota komissioon ja sen virkamiehiin ja pelkää vallan liukuvan pois Suomesta.  
-Ehkä meillä uskotaan, että ainoastaan isot maat pystyvät komissiosta varmistamaan, että rahoitusta tulee.  

Lue myös:

    Uusimmat